Anders Lundin: ”Att plantera träd är bland det finaste man kan göra”

Anders Lundin. Foto: Amunga Eshuchi
Anders Lundin. Foto: Amunga Eshuchi
Hur påverkar träd egentligen vårt klimat? Träd binder kol och genom avskogning omvandlas kolet till koldioxid som försvinner ut i atmosfären, här bidrar koldioxiden till klimatförändringar. Idag beror ungefär en fjärdedel av koldioxidutsläppen på avskogning vilket bidrar till ökenspridning, jorderosion och översvämningar. Därför är trädplantering något av det finaste man kan göra.

Anders Lundin är den folkkäre programledaren som lett alltifrån Allsång på Skansen till Melodifestivalen och Expedition Robinson. När han inte är programledare i TV står han på scen som komiker, sjunger eller producerar naturfilmer. Anders har ett brinnande intresse för djur och natur, och tvekade inte att tacka ja när vi frågade honom om han ville bli vår ambassadör.

Varför är du ambassadör för Vi-skogen?

– Jag har alltid varit engagerad i miljö, det har mycket att göra med ett stort intresse för djur. Så har jag rest mycket till nationalparker och träd har kommit med på kuppen: jag är bekymrad över avverkning och dess följder i största allmänhet. Med allt det här har kommit en fascination av träd. Att plantera träd tycker jag är bland det finaste man kan göra.

Varför är de frågor Vi-skogen jobbar med viktiga för dig?

– Jag har barn som jag vill ska få växa upp i en så bra värld som det någonsin går, och jag vill kunna säga att jag har gjort något som ska göra att det går åt det hållet.

Hur ser du på vad Vi-skogen gör för nytta?

– Jag pluggade geografi och var i Kenya och studerade en månad 1979. Jag vet från den resan, att när man lever på gränsen till överlevnad är det svårt att riskera en förändring i det man gör. Misslyckas man kan det innebära en katastrof. Att öka marginalerna för att människor ska våga pröva något nytt som bevisligen är bättre, som Vi-skogen jobbar med, tycker jag är intressant.

Vad tycker du är det bästa med Vi-skogen?

– Jag tycker att det låter fantastiskt att det går att påverka så mycket med så skenbart enkla medel, även om jag förstår att det är en stor process bakom. Det är en otroligt attraktiv tanke!

På premiären av REA fick du Vi-skogens Tackträd, vill du berätta om dem?

– Det är nästan så att jag upplever det som ett problem med blommorna man får när man jobbar på teater. Särskilt när det är premiär och man får så fruktansvärt mycket blommor som man inte riktigt kan hantera. Blommans väg till butiken, sen till mig och sen… det känns som både kapital- och miljöförstöring. Och det är så förgängligt. Så Tackträd är toppen att få istället, tycker jag. Att någon har satt in pengar och planterat träd i mitt namn känns minst lika smickrande och mycket mer beständigt.