Bananerna som förändrade livet

Ett par timmars bilfärd utanför Rwandas huvudstad Kigali ligger Stephanie och Alfred Ntagozeras gård. Här sträcker sig de höga bananplantorna mot skyn och de stora bananstockarna är ibland så tunga att familjen fått arrangera tillfälliga stöd som förhindrar att grenar går av. Men bananerna är en ny företeelse här i området berättar Alfred.

– Vi brukade odla bönor, potatis och kassava. Men ingenting växte bra, säger han.

Hela skörden gick åt för att mätta familjens sju barn och det fanns inget överskott som familjen kunde sälja. Ett av problemen var tillgången till vatten. Flera gånger om dagen fick familjemedlemmarna hjälpas åt att bära hinkar till brunnen två timmar bort.

– Om ni hade träffat mig då hade ni förstått att livet inte var enkelt. Vi bodde i ett hus byggt av lera med ett enda litet fönster och ingen belysning, berättar Stephanie.

På kvällarna använde barnen en gasollampa för att kunna studera. Stephanie förklarar hur den näringsfattiga maten och gasolen gjorde familjemedlemmarna sjuka.

– Det stack i näsan av röken från lampan och vi hostade jämt men vad skulle vi göra, barnen behövde ju ljus för att kunna läsa sina läxor.

2010 bestämde sig Stephanie och Alfred för att försöka ändra sitt jordbruk genom att gå med i bondegruppen Abasusurutsarugo – ”Bönder för ett bättre liv”.

– När jag går ut bland mina odlingar idag vill jag bara skratta. Jag tänker på hur långt vi har kommit, säger Alfred.

Genom bondegruppen kom familjen i kontakt med Vi-skogen och fick utbildning i bland annat hållbara jordbruksmetoder och trädplantering.

– Jag var till en början väldigt skeptisk till träden. Jag trodde att de skulle förstöra jorden och konkurrera ut våra andra grödor. Men idag när jag tittar på mina träd känns det bra i hela magen, berättar Alfred.

Han pekar ut gårdens träd ett efter ett; calliandra, grevillea och fruktträden guava, papaya och citroner. Men det är bananodlingen som är familjens stolthet. Tack vare Vi-skogen lärde sig familjen att med rätt teknik kunde de börja odla bananer.

– Idag ser vi på jordbruket på ett annat sätt. Förr var livet svårt. Numera kallar jag oss bananexperter, säger Stephanie.

Idag odlar familjen många olika typer av bananer. Sötabananer, kokbaner och bananer som familjen kan tillverka juice av. Bananerna har gett familjen en ny inkomst och tack vare pengarna har familjen bland annat kunna bygga ett nytt hus.

Alfreds och Stephanies framgångssaga har inte gått obemärkt förbi. Många grannar frågar nyfiket vad hemligheten är för att få så fina plantor. Alfred berättar hur han brukar visa grannarna sina odlingar för att försöka väcka deras intresse för hållbara jordbruksmetoder. Han lär ut fördelarna med gödsel och kompost och förklarar hur viktigt det är att plantera träd för att få jorden mer fertil och fuktig.

– Det enda jag drömmer om nu är ett bättre klimat. Då skulle livet vara fulländat. En värld utan långa torrperioder som förstör odlingar och utan långa regnperioder när skördarna ruttnar, säger Stephanie.

Hon berättar att det blivit bättre. Tack vare de nya teknikerna har familjens gård blivit mer motståndskraftig. Idag bygger de diken mellan bananplantorna för att leda bort vattnet under regnperioden. Dessutom har familjen lyckats köpa en vattentank för att samla upp vatten som kan användas under torra perioder.

Familjen har många idéer kring hur de i framtiden ska kunna utveckla jordbruket ytterligare. Den egentillverkade bananjuicen har visat sig vara en succé.

– Bananer, bananer, bananer. Jag drömmer om bananer, räknar i bananer. Bananerna har förändrat vårt liv, säger Stephanie och skrattar.

Alfred håller med.

– Min doktor brukade säga åt mig att äta en banan om dagen för att hålla hjärtat friskt. Nu för tiden har jag inte bara ett bra hjärta utan också pengar i fickan, säger han.