En stolt ung bonde

Lorna Cherop och hennes man bland grödorna i köksträdgården. Foto: Joy Obuya
Lorna Cherop och hennes man bland grödorna i köksträdgården. Foto: Joy Obuya
Bakom Lorna Cherops vackert byggda trähus, ligger hennes köksträdgård. Hon är den yngsta medlemmen i Green Growers ungdomsgrupp. Bara 26 år gammal är hon en blivande bonde. Lorna och hennes man, ett ungt par, bygger sakta upp sin framtid genom jordbruket.

– Innan jag gifte mig hade jag bara kunskap om teodling. Det var vad min kärnfamilj odlade och det är så långt som mitt intresse för jordbruk sträckte sig. Jag visste inte att jag kunde odla andra grödor eller ens tjäna bra pengar på jordbruket, berättar Lorna.

Lorna Cherop arbetar i sin köksträdgård i Kericho i Kenya. Foto: Joy Obuya

Lorna är medlem i Green Growers ungdomsgrupp. Hon har fått utbildning i bland annat köksträdgårdsskötsel, djuruppfödning och i att spara och låna genom Vi-skogen. Lorna och hennes man äger boskap och har en köksträdgård där de har kunnat odla morötter, koriander, paprika och traditionella grönsaker.

– Jag säljer produkter från min köksträdgård. Förut var min mark kal. Jag visste inte vad jag skulle göra med den och jag var inte intresserad. Jag har dock haft turen att få utbildning och besöka andra bönder och lära av dem. Allt tack vare Vi-skogen, säger Lorna.

Lorna odlar pland annat paprika som hon säljer för att försörja sig.

Gruppen har planterat träd i byn, vilket resulterat i att de uttorkade brunnarna har fyllts med rinnande vatten som kan tjäna även de närliggande städerna. Genom utbildning i agroforestry och hållbara jordbruksmetoder har Lorna kunnat skapa ett ekosystem på sin gård, där exempelvis djurspillning används som gödsel.

– Jag är en ekologisk bonde. Jag använder inte konstgödsel på min gård. Jag använder naturliga sätt för att ta bort skadedjur och använder kogödsel. Även om min man arbetar, är det pengarna jag tjänar på att sälja produkter som försörjer oss.

Lorna och hennes man arbetar tillsammans. Foto: Joy Obuya

Hon är entusiastisk över framgångarna med agroforestry och är ivrig på att köpa mer mark, tillämpa alla tekniker som lärs ut, tjäna mer pengar på jordbruk och spara genom spar- och lånegruppen.

– Jordbruk fanns inte med i min framtidsplan. Jag tyckte inte det var coolt och ville hellre syssla med sociala medier som mina jämnåriga. Men efter utbildningen har jag ändrat mig. Nu är jag en stolt ung bonde, avslutar Lorna.