Försäljning av bananer ger Monicas barn möjlighet att gå i skolan

Monica Aoko. Foto: Habil Onyango
Monica Aoko. Foto: Habil Onyango
År 2018 genomgick änkan Monica Aoko en utbildning i hållbar jordbruksmarksförvaltning, genom stöd från Vi-skogen. Sedan dess har hon diversifierat sina odlingar och genom försäljning av bananer kan hon nu betala sina barns skolavgifter.

Monica Aoko är änka och bor med sina tre barn, två pojkar och en flicka, i Kenya. Hon äger 3,5 tunnland mark och är medlem i Bondo Boarder Women Group, ansluten till Miriu Integrated Banana Cooperative Society – en partnerorganisation till Vi-skogen.

Monica Aoko visar upp en av sina grödor. Foto: Habil Onyango

– Före 2018 fanns det inga bananer i den här byn, eftersom jorden här är stenig. Medlemmarna i samhället förlitade sig på kassavaproduktion, berättar Monica.

I början av 2018 blev Monica uppmuntrad av sin kooperation att gå en utbildning, därefter försågs hon med 20 bananplantor. Monica har nu lyckats öka antalet plantor från 20 till 67. Många bönder från hennes grupp och samhälle har fått bananplantor från hennes gård. Genom utbildningen lärde hon sig hållbar jordbruksmarkförvaltning (SALM) har Monica också diversifierat sin gård till att omfatta även odling av kassava, mango, papaya och flera agroforestry-träd. Agroforestry-träd innebär att träden är anpassade efter förhållanden och miljön i de områden de planteras, för att göra bäst nytta.

Monica Aoko har kunnat betala sina barns skolavgifter med pengar från försäljningen av bananer hon odlar. Foto: Habil Onyango

– Försäljningen av bananer har gjort det möjligt för mig att betala mina barns skolavgifter. Dessutom har jag kunnat tillgodose sin familjs grundläggande behov och spara regelbundet i vår bys spar- och lånegrupp, berättar Monica.