Förverkligade drömmar i Tanzania

Veronica Cheba
Veronica Cheba
– Jag känner mig uppfylld av känslan av att ha tagit makten över mitt liv, berättar Veronica Choba. Hon är en av de kvinnor som fått utbildning i entreprenörskap av Vi-skogen i Tanzania. Kunskap som hon nu delar vidare till andra och tillsammans förändrar de förutsättningarna för kvinnor i en hel region.

Kvinnorna i spara- och lånegruppen i regionen Bunda välkomnar oss med pompa och ståt. De trotsar regnet som öst ner under hela dagen. Deras entusiasm går inte att ta miste på. Veronica Choba är ledare för denna och ytterligare två spara- och lånegrupper i området där hon bor i Tanzania. Varje vecka samlas de för att stötta varandra och fortsätta utveckla verksamheten. För att gå med i gruppen betalar de en mindre summa. Sedan turas de om att låna från det gruppen lyckas tjäna ihop från räntorna. Veronica berättar att hon själv kunnat förverkliga flera drömmar med hjälp tillgång till att kunna spara och låna.

– Jag har kunnat bygga ett hus, möblera det, betala mina barns skolavgifter och växa som entreprenör, det har förändrat mitt liv!

Veronica har fått utbildning av Vi-skogen i entreprenörskap och ledarskap, kunskap som hon fört vidare till medlemmarna i grupperna. Tillsammans har de startat en affärsrörelse som tillverkar keramik. Genom Vi-skogens stöd har den här typen av spara- och lånegrupper blivit populära i regionen. Resultatet har blivit att kvinnor går ihop och är starkare tillsammans. De stöttar varandra för att konfrontera de ojämlika strukturer mellan könen som råder i deras byar.


– I en av grupperna har vi gått ihop och köpt landområden där vi ska odla enligt agroforestry-metoden, berättar Veronica och fortsätter:
– Jag känner mig uppfylld av en känsla över att ha tagit makten över mitt liv. Jag har fått makt över min ekonomi, startat ett företag, blivit en ledare, jag får leda andra kvinnor att ta samma väg som mig och jag kan ge mina barn ett bättre liv än vad jag haft själv.