Lär dig mer om träden som planteras

Acacia Foto Riccardo Gangale
Acacia Foto Riccardo Gangale
Vi-skogen rekommenderar över 800 olika trädsorter till de bönder som vi jobbar tillsammans med. Här är ett urval av några av de vanligaste träden.

Sesbania sesban
Sesbania sesban är ett mycket uppskattat träd i Vi-skogen, dels för att trädet växer mycket snabbt, upp till 5 meter på 6 månader.  Men trädets popularitet grundar sig lika mycket i dess djupa rötter som ser till att hålla böndernas åkerjord på plats vid skyfall och stark vind. Dessutom är Sesbania sesban extremt bra på att fixera kväve i jorden.

Calliandra
Calliandra calothyrsus är en buske som under optimala förhållanden kan den uppnå en höjd av 12 meter och en stamdiameter på 30 centimeter.  Den växer väldigt snabbt, förbättrar jordar och rötterna kan fixera kväve.  Calliandra planteras ofta som ett skuggträd runt husen och det täta lövverket ger skydd mot sol och regn. Calliandran är ett av de mest populära buskträden hos Vi-skogens bönder, då det är snabbväxande och ger näringsrikt foder till djuren.

Moringa Oleifera
Moringa Oleifera är ett perfekt agroforestryträd som klarar sig bra i torra områden. Det kan bli upp till åtta meter högt. Nästan allt går att äta på detta träd; fröna, ärterna, blommorna och löven. Bladen är en stor källa till protein, vitamin och mineraler. Fibrer i barken kan användas till rep eller för att tillverka mattor.  Trädet tål torka bra och dess rotsystem binder jorden. Av samma anledning planteras trädet ofta som ett levande staket, och som stöd för klättrande växter. Nedfallna löv ger en mycket näringsrik kompost som ökar näringen i jordarna. En riktig superhjälte!

Avokado
Avocado (Persea Americana) är ett tätt, lummigt träd som kan bli upp till tio meter högt, har en gråbrun bark och stora, ovala mörkgröna blad. Avokadofrukterna är stora, päronformade och kan bli upp till 25 cm långa. Trädet används som timmer och ger frukt som är mycket näringsrik, rik på olja, mineralsalter, proteiner och vitaminer. Ett avokadoträd ger frukter, fulla med protein som ger extra näring till familjerna som Vi-skogen arbetar med i östra Afrika.  Bina gillar avokadoträdets blommor och honungen blir mörk och kraftig. När trädet gjort sitt och är moget för skörd kan stammen användas till timmer för hus och möbler.

Jacaranda
Jacarandan är ett mycket bra agroforestryträd vars löv förmultnar och ger näring tillbaka till jorden och grödorna. Men det är också bra för ved eftersom veden brinner särskilt länge. Jacarandan är också ett populärt timmer, men just därför är det också utrotningshotat.

På grund av det aggressiva sökandet efter ved och kol har många träd huggits ner. Vi-skogens bönder kämpar för att återplantera Jacarandaträdet på sina gårdar.

Macadamia integrifolia
Macadamia integrifolia är ett stort träd med en maffig krona.
Det är grönt året om och trivs bäst i väl dränerad jord, skyddad från vinden. Det är absolut inte ett träd för svenska förhållanden då det trivs i subtropiskt klimat. Macadamiaträdets nöt är smakrik och knaprig. Ofta rostas den eller pressas till olja. Skalet ger näringsrik kompost. Trädets pollen är poppis bland bin och ger finfin honung. Macadamiaträdet kan planteras tillsammans med andra grödor, till exempel citrusfrukter och kaffe.

Bischovia javanica
Det här trädet är ett av de många agroforestryträd som Vi-skogen rekommenderar till bönder runt om i östra Afrika. Det funkar fint tillsammans med andra grödor och ger behaglig skugga på gården. Precis som hos många andra träd i regionen kan bladen kokas och ätas som en bladgrönsak. Trädet trivs i områden som har en tydlig torrperiod och gillar att slå rot vid raviner och intill flodbäddar. Bischovia javanica blir 30-50 meter högt och får en kraftig krona.

Terminalia mantaly
Terminalia mantaly går under smeknamnet Umbrella Tree och visst ser det ut som undersidan av ett paraply? Med sin raka stam, grenar i prydliga lager och sina lena blad sticker det ut bland östra Afrikas träd och gör det poppis som bonsai-träd! På skolgårdar används det ofta för att ge skugga. Barken sägs kunna bota dysenteri och timrets tannin används för att tillverka färg. Inte så dumt!

Du kan bidra till att fler träd planteras – Plantera träd här!

 

Vill du läsa om alla träd som planteras? World Agroforestry Center har samlat dem i en databas här.