Fatuma Yasin som med stöd av Vi-skogens arbete kämpar mot torka och översvämningar - genom att plantera träd. På bilden står Fatuma framför ett papayaträd.

Med trädens hjälp förbättrar Fatuma klimatet

Fatuma Yasin. Foto: Nyokabi Kahura
Fatuma Yasin. Foto: Nyokabi Kahura
Barnen är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, när vardagen kantas av översvämningar och torka. Men Fatuma Yasin och hennes skolkamrater vill se en förändring. Tillsammans kämpar de för en bättre miljö – genom att plantera träd.

Det var inte länge sen den där dagen, som Fatuma Yasin aldrig ska glömma. Hon var sjuk och hade stannat hemma från skolan. Regnet öste ner på den spruckna jorden i Rorya distriktet i norra Tanzania. Vägen utanför familjens hem förvandlades snabbt till en flod.

– Från mitt fönster kunde jag se några barn som var på väg hem från skolan, berättar Fatuma.

– När barnen försökte korsa floden försvann de i de starka strömmarna. Efter två veckor hittades de drunknade i Victoriasjön. Det var tre elever från min skola.

Hon är bara ett barn men har redan upplevt hur extrema väderförhållanden skördar offer. För lite regn ger torka och ingen mat på bordet. För mycket regn spolar bort skördar, boskap, hem och i värsta fall människor.

Tror på en bättre framtid

Men Fatuma och hennes kamrater tror på en bättre framtid. Därför har de gått med i Nyamugereskolans trädklubb. Med stöd av Vi-skogen får barnen där lära sig om miljö, klimat och hur de tillsammans kan bekämpa klimatförändringarna.

Fatuma är säker på sin sak.

– Mitt liv har förändrats genom trädklubben. Vi har lärt oss hur viktigt det är att ta hand om miljön. Men också att vi kan vara med och rädda klimatet genom att plantera träd.

Dessutom får barnen lära sig att anlägga och sköta köksträdgårdar. Grönsakerna som odlas blir till skolmat och kunskapen tar barnen med sig hem.

Jag har suttit på många lektioner med tom mage och då förstår man ingenting, säger Fatuma. Men idag när vi odlar vår egen skolmat så orkar jag fokusera på vad läraren säger.

Solala på besök i skolan

Den svenska sångtrion Solala är ambassadörer för Vi-skogen och på plats i Tanzania. Här besöker de trädklubbar för att sedan kunna sprida kunskaper om Vi-skogens arbete i Sverige. Fatumas starka berättelse skildrar en verklighet som är långt från den de är vana vid.
– Det är väldigt starka intryck. Innan vi kom hit till Tanzania var det här bara ord. Men nu märker vi hur mycket nytta trädklubbarna gör för barnen och deras familjer. Vi har sett att Vi-skogens arbete fungerar, säger Olle Bergel.

Nu vill Solala medverka till att fler trädklubbar startas och att fler barn likt Fatuma får chansen till ett bättre liv.

– Om fler kan stödja Vi-skogens arbete med trädklubbar kan vi göra enorm skillnad och det behövs.