När Jendrix i Kenya fick utbildning genom Vi-skogen förändrades livet – inte bara för henne, utan för hela familjen.
– Det viktigaste är att mina barn får näringsrik mat. Nu äter de olika sorters grönsaker, de dricker mjölk från våra kor och vi har ägg, paw-paw och avokado – allt från vår egen gård, berättar Jendrix.
Kunskapen om hållbart jordbruk gjorde stor skillnad. Genom att börja plantera träd, kompostera och använda så kallad mulch – ett täcke av organiskt material som halm eller löv som läggs över jorden – håller hon marken fuktig och ogräset borta, samtidigt som jordens bördighet ökar.
– Jag förstår nu det här med samodling. Att jag inte enbart ska odla exempelvis majs, nu blandar jag med kassava, bönor och jordnötter. Exempelvis växer majs, bönor och squash särskilt bra tillsammans. Majs fungerar som en naturlig klätterställning för bönorna. Bönorna binder kväve i jorden, vilket förbättrar näringen för både majs och squash. Squash breder ut sina stora blad och skuggar marken, berättar hon.
När skolavgifterna blivit för höga har frukterna från gården hjälpt henne att betala.
– Det här är inte bara en gård längre – det är en framtid för mina barn.