Jotham Njutuku brukade stå på sin gård i Kenya och se på vad klimatförändringarna lämnat efter sig – en torr, utarmad mark där ingenting vill växa.
– Jag trodde att det låg en förbannelse över vår gård. Vi jobbade hårt, men det kändes som om marken hade gett upp. Mina barn gick hungriga, och framtiden kändes hopplös, berättar Jotham, småskalig bonde och pappa.
När Vi-skogen kom till Jothams gård förändrades allt. Jotham och hans fru Everlyn fick lära sig hållbara jordbruksmetoder och introducerades till agroforestry – att plantera träd bland grödor för att stärka jordens kvalitet och skapa ett bättre mikroklimat. Marken fick nytt liv och där det en gång var torrt och dött växer nu saftiga frukter och grönsaker som ger både mat och näring.
– Vi är inte längre stressade över att inte ha tillräckligt med mat. Vi äter nu tre gånger om dagen. Det finns exempelvis stora gröna ärtor att äta till lunch. Vi har potatis. Vi äter vad vi är sugna på och våra barn får i oss de näringsämnen de behöver för att växa, säger Jotham.
Genom utbildning och stöd från Vi-skogen har Jothams familj gått från att kämpa för överlevnad till att leva ett hälsosamt och tryggt liv. Det visar vilken kraft små förändringar kan ha – inte bara för en gård, utan för en hel familjs framtid.