Marie Claire Kabaganwa Foto: Elin Larsson

Rwanda

Agroforestrybonden Marie Claire Kabaganwa från Rwanda. Foto Elin Larsson, Vi-skogen.
Agroforestrybonden Marie Claire Kabaganwa från Rwanda. Foto Elin Larsson, Vi-skogen.
Vi har hjälpt till att förbättra livet för småbrukare i Rwanda genom att lära ut hur bönder kan plantera träd som del i sitt jordbruk, och genom att stärka bondeorganisationer. Vårt arbete har gett bondefamiljer möjlighet att minska fattigdom, hunger och avskogning och öka den biologiska mångfalden.

Vi-skogen fasar ut sitt arbete i Rwanda i december 2022.
Läs mer här

 

Se vår video om Vi-skogens 16 år i Rwanda:

Hur vi arbetat i Rwanda

Vi har lärt ut trädjordbruk och andra hållbara jordbruksmetoder för att hjälpa bönder att hålla sin odlingsmark bördig, få bättre avkastning, stoppa jorderosion och vara mer motståndskraftiga mot effekter av klimatförändringar. Vi har arbetat med att förbättra kvaliteten på och tillgången till bra plantskolor för trädplantor. Vi har också gjort det möjligt för bönder att starta spar- och lånegrupper för att på så sätt ge dem tillgång till banktjänster. Därtill har vi stärkt lokala organisationer att arbeta aktivt med jämställdhets- och genusfrågor för att kvinnor ska få större inflytande.

Allt vårt arbete har utförts tillsammans med lokala partners, mestadels bondeorganisationer. Vi har hjälpt våra partners att vara starka, oberoende och effektiva på alla nivåer så att de kan tjäna småbrukares intressen på bästa möjliga sätt. Vårt arbete i Rwanda har varit en del av ett övergripande program på Vi-skogen som vi kallar Agroforestry for Livelihood Empowerment, eller kort och gott ALIVE -programmet. Det fokuserar på att förbättra småbrukares liv genom agroforestry och genom att stärka bondeorganisationers kapacitet. Vårt arbete ger bondefamiljerna möjlighet att minska fattigdom, hunger och avskogning samt bidrar till ökad biologisk mångfald. Programmet  finansieras till största del av den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Var vi finns

Vi-skogen har haft landskontor i Rwandas huvudstad Kigali. Vi har samarbetat med lokala partnerorganisationer i distrikten Gakenke, Rulindo och Gicumbi i norra provinsen, Kamonyi- och Nyamagabe-distrikten i södra provinsen, Kayonza-distriktet i östra provinsen och i Gasabo-distriktet i och intill Kigali.

Läs mer här om vilka våra samarbetspartners varit i Rwanda (på engelska).