Fler hungriga när biståndet styckas

Anna Tibblin, Vi-skogens generalsekreterare

Regeringen meddelar i vårändringsbudgeten att ytterligare 9,2 miljarder kommer tas från biståndsbudgeten till flyktingmottagande i Sverige. Det får förödande konsekvenser för världens fattiga i en tid med ökande hunger.

– Det är fruktansvärt allvarligt att regeringen styckar biståndet. Miljontals människor som redan kämpar för sin överlevnad på grund av kriget, pandemin och klimatkrisen kommer att drabbas, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på Vi-skogen och We Effect.

Samtidigt som regeringen står fast vid målet att en procent av BNI ska gå till bistånd tas hela 9,2 miljarder till flyktingmottagande i Sverige. En informell enkät som Concord Sverige gjort visar att inget annat EU-land tar så mycket från biståndet till det egna mottagandet av flyktingar från Ukraina.

– Den ökande hungern i världen kan inte lösas med enbart humanitära åtgärder. Det krävs långsiktiga insatser som gör att människor kan trygga sin rätt till mat, det behövs bättre tillgång till marknader, utsäde och mark till exempel. Sverige behöver satsa på klimatanpassat småskaligt jordbruk, säger Anna Tibblin.

Bakgrunden till den ökande hungern är att Ryssland är världens största exportör av vete och naturgas samt den näst största exportören av olja. Ukraina är den femte största exportören av vete och den största exportören av solrosolja. I Östafrika importeras till exempel 72 procent av vetet från Ryssland och 18 procent från Ukraina. Läs mer här.