Följ med till Kenya från en skärm nära dig!

Längtar du efter att resa? Besöka en plats du aldrig varit på? Kanske komma hem till en bonde i Kenya och hänga med henne en alldeles vanlig dag? I februari har du chans att titta in på digital visit hos Susan och Celestine, två bönder som Vi-skogen samarbetat med länge.

Dagen börjar med att Susan Waweru tänder en stilla lykta på gårdsplanen. Sedan leds korna in för mjölkning för hand i ett litet skjul. Än är allting mörkt, men så småningom går solen upp över den kenyanska landsbygden. Himlen färgas rosa och violett, träden badar i det första morgonljuset. Korna går att beta av det friska gräset. På gården börjar bestyren – grödor ska vattnas, kokbananerna skalas och lagas till, hönorna matas.

Så ser en vanlig morgon ut hemma hos Susan Waweru och hennes fem barn i byn Amuka i Trans Nzoia-distriktet i Kenya. Dit är du välkommen en heldag torsdagen den 17e februari. Sändningen rullar från solen går upp till en bit in på kvällen på Vi-skogens YouTube-kanal. Dagen efter, den 18 februari, är du välkommen hem till Celestine Nekesas gård. Även hon bor i Trans Nzoia-distriktet i Kenya och har kontakt med Vi-skogen sen många år.

Susan Waweru

Susan Waweru. Foto Alex Kamweru.
Välkommen hem till mig! hälsar Susan Waweru från Kenya. Foto Alex Kamweru.

Susan är bonde och småföretagare, mamma till fem barn, och ordförande för en spar- och låneklubb som startats med stöd från Vi-skogen. Hon blev änka förra året i oktober och sedan dess förvaltar hon sina 10 tunnland jordbruksmark på egen hand. Där växer bananer, majs, avokado, macadamianötter, lök, ärtor, pilrötter och majs. Odlingsmetoden agroforestry, där träd och buskar är en del av jordbruket, tog Susan fasta på redan på 90-talet när hon kom i kontakt med Vi-skogen. Till exempel blir grödor som calliandra och napiergräs mat till korna och gör att de mjölkar bra. Susans gård levererar mjölk till en lokal mejerianläggning och hon säljer bananer och macadamianötter.

Celestine Nekesa

Celestine Neseka. Foto Alex Kamweru.
Celestine Nekesa. Foto Alex Kamweru.

Celestine Nekesa odlar majs, kassava, sötpotatis, tomater och andra grönsaker och fodergrödor på två tunnland mark i Nyasi, Trans Nzoia-disriktet i Kenya. Hon har också en plantskola och säljer sticklingar. Celestine är gift med Moses och har tre barn. De hörde talas om Vi-skogen år 2007 och anmälde sig genast till utbildningar i agroforestry och hållbara jordbruksmetoder. Sen tre år tillbaka är Celestine styrelseledamot i Western Tree Planters Association (WETPA) som är en partnerorganisation till Vi-skogen.

Långsam TV

17-18 februari bjuder Vi-skogen in dig att vara med om två helt vanliga dagar i Kenya på vår YouTube-kanal. Genom ett video-format som kallas långsam-TV eller slow TV öppnar vi ett digitalt fönster till Celestine Nekesas och Susan Waverus gårdar. Celestine och Susan är två fantastiska kvinnor som Vi-skogen samarbetar med sen länge genom lokala organisationer. Sändningen är inspelad i närtid av den kenyanske filmaren Alex Kamweru. Samtliga deltagande har aktiva tackat ja till att vara med. Inga skådespelare är med; alla är bara sig själva, en helt vanlig dag på den kenyanska landsbygden. Vi är oerhört glada att Celestine och Susan valt att dela med sig av sin vardag och vi hoppas att du ska tycka om att få hälsa på dem. Denna satsning på långsam tv är möjlig tack vare stöd från Postkodlotteriet.

Till kvällen leds korna tillbaka och mjölkas på nytt. Folk samlas, berättar historier, skrattar, umgås. Så småningom drar man sig tillbaka. Solen går ned, endast gårdens ensamma lykta skiner över husen och verktygen.

Välkommen hem till Susan 17 februari! Titta här:

Välkommen hem till Celestine 18 februari! Titta här:

Av

Åsa Ljusenius