Ny rapport: Klimatrapporteringen större än någonsin

– Gretaeffekten och den varma sommaren ökade klimatrapporteringen drastiskt. Under 2018 publicerades nästan 85 000 artiklar om klimatet i svenska medier. Det är det högsta antalet någonsin, och en kraftfull ökning från 2017. Allra mest ökade rapporteringen under hösten. Det sammanfaller med en rekordvarm sommar med skogsbränder, valrörelsen inför riksdagsvalet i september och Greta Thunbergs klimatstrejk.

Rapporten Varmare klimat – iskall nyhet? bygger på en analys av Retriever, som för femte året i rad har undersökt hur svensk media rapporterar om klimatfrågan, på uppdrag av biståndsorganisationen Vi-skogen. Under 2018 skrevs nästan 85 000 artiklar om klimatet i svenska medier, en ökning med 38 procent sedan 2017. I snitt publicerades över 230 artiklar om klimatet. Det är det högsta antalet någonsin.

– Kanske behövdes det en sommar när skogarna brann och boskapen nödslaktades för att svenskarna skulle förstå att klimatkrisen redan är här. I östra Afrika där Vi-skogen arbetar har klimatförändringarna påverkat människors liv sedan många år med naturkatastrofer som följd. I årets rapport kan vi se att flera redaktioner gör särskilda klimatsatsningar och äntligen rapporterar mer om klimatet. Det är hoppfullt, men vi är fortfarande långt ifrån där vi borde vara, säger Maria Schultz, verksamhetschef Vi-skogen

Statsminister Stefan Löfven (S) toppar årets lista över dem som varit synligast i klimatrapporteringen. Han går därmed om vice statsminister Isabella Lövin (MP). Raketen på årets lista är miljöaktivisten Greta Thunberg, som trots att hon först i augusti inledde sin skolstrejk utanför riksdagen går rakt in på elfte plats på årets lista.

Medierna rapporterar också om ökande klimatintresse bland svenskarna. Miljö, klimat och energi är de tre frågor som väljarna pekade ut som de viktigaste inför EU-valet, rapporterar SVT och SR. Dagens industri skriver att nästan var fjärde vd i dag anger klimatet som en av två faktorer man anser kommer ha störst betydelse för företagandet framöver. Tågresor bokas i rekordmängder och klimatkompensation har blivit en självklarhet för många företag och privatpersoner.

Fler resultat från Vi-skogens rapport ”Varmare klimat – iskall nyhet?”:

  • Klimatrapporteringen i affärspress ökade med 17 procent under 2018 jämfört med 2017.
  • Begreppen klimatsmart och klimatångest har synts mycket under 2018. Även artiklar om veganism är vanligt förekommande. Antalet artiklar om veganism har ökat med 25 procent från 2017, till nära 11 000 artiklar.
  • Nya ord som tillkommit under 2018 är flygskam, klimatkalkylator och klimatstrejk. Artiklarna om klimatstrejk startade i augusti när Greta Thunberg började sin skolstrejk utanför riksdagshuset.
  • Dagens Nyheter är den tidning som skrev allra mest om klimatet 2018. På andra plats kommer Svenska Dagbladet.
  • I landet ligger Västra Götaland i topp. Stockholms län har ökat sin klimatrapportering mest jämfört med 2017.

Här kan du läsa rapporten!

Här kan du följa seminariet där rapporten släpps, eller se det i efterhand (LÄNK)


För ytterligare information – vänligen kontakta:

Helena Kilström Esscher, tf. chef press och opinion, Vi-skogen

Tel: 0701 04 08 39
E-post: helena.esscher@viskogen.se