Så klarade vi år 2020 – läs vår verksamhetsberättelse

År 2020 blev det år då en hel värld brottades med coronapandemin. Inte oväntat drabbades fattiga människor värst när hela samhällen stängde ner. På Vi-skogen ställde vi om till ett starkare fokus på allas rätt till mat, och har jobbat stenhårt mot den hungerpandemi som följt i coronakrisens spår. Vår verksamhetsberättelse för 2020 ger inblick i vad vi gjort under året som gått.

Hela Sverige Mot Hungerpandemin

Vi-skogen har alltid arbetat mot hunger och fattigdom. Under 2020 blev det mer relevant än någonsin i vår snart 40-åriga historia att ta upp kampen mot hungern och för alla människors rätt till mat. Därför gick vi samman med vår systerorganisation We Effect och samlade in pengar och drev opinion för att stoppa den hungerpandemi som följt i coronakrisens spår. Tillsammans släppte vi en rapport riktad till politiker om hur fattiga människor drabbas hårdast av pandemin. Vi krävde att Sverige måste öka biståndet till hållbart, småskaligt jordbruk, prioritera hållbar livsmedelsproduktion inom biståndet, samt bli en starkare röst i världen för rätten till mat. Tillsammans mobiliserade vi också 150 svenska influerare med sammanlagt 24 miljoner följare i den prisbelönta kampanjen #HelaSverigeMotHungerpandemin.

Bonden Aulelia Leonida från Tanzania. Foto Wilfred Mikomangwa
”Rätten till mat är att kunna äta en balanserad kost”, påpekar Aulelia Leonidas från Tanzania. Hon är intervjuad i rapporten Rättvis mat åt alla , skriven av We Effect och Vi-skogen 2020. Fotograf: Wilfred Mikomangwa

Drygt 55 miljoner kronor insamlat

Under 2020 samlade vi in totalt 56,8 miljoner kronor från privatpersoner, företag, biståndsmyndigheten Sida med flera. Detta fina stöd har bland annat bidragit till att 7,2 miljoner träd planterats, att drygt 12 000 flickor och pojkar engagerats i Vi-skogens projekt, och att knappt 30 000 bönder fått möjlighet att låna pengar för att exempelvis starta och driva småföretag.

Ögonblicksbilder från östra Afrika

”Nu känner jag mig modig nog att prata inför folk. Förut hindrade män oss kvinnor från att prata men nuförtiden är det en omöjlighet,” berättar Deborah Kayima Mamakula som deltar i Vi-skogens projekt i Uganda. För Deborah innebär kunskapen om hur hon ska odla kaffebönor en större inkomst. Med det kommer stoltheten och modet att berätta om sina framgångar. Fotograf Vivi Mellgård.

Bönderna George Natembeya Matete och Imelda Nabangala hade vid årets slut 2020 tagit emot sammanlagt över 1000 bönder från drygt 60 bondegrupper på studiebesök till sin gård i västra Kenya. De visar stolt upp vinsterna av att plantera träd ihop med andra grödor. Fotograf Habil Onyango.

Coronapandemi eller ej, det finns fortfarande många bönder i Serengeti och i Masai-Mara som söker kunskap om hur de kan motverka att vilda djur trampar genom deras grönsaksland, äter av skörden och bajsar på deras bakgård. Förut samlades bönderna på utbildningar, men under 2020 fick vi och våra lokala partner tänka nytt. Vi började sända utbildningsprogram i lokalradio. På bilden syns från vänster Amani Shipella, Baraka Kamese, Winfrida Gilbert Kezeta, och Makoba Kibanga. Fotograf Andrew Revocatus.

I Rwanda stöttar vi partners att väcka frågan om vad som går att göra mer för att satsa på jordbruket och bidra till en bättre vardag för småbönder. De kartlägger hur väl Rwanda lyckats genomföra internationella åtaganden under de så kallade Maputo- och Malabodeklarationerna, samlar in lärdomar och skriver rekommendationer. Fotot är från uppstartsmötet under hösten 2020. Fotograf Vi-skogen.

Vill du veta mer om vad vi gjort under året som gått och hur vi klarat att anpassa vårt arbete under pandemin? Läs Vi-skogens verksamhetsberättelse för 2020 här.