
Odla förändring tillsammans med Vi-skogen
Miljontals människor runt om i världen lever med daglig oro över var nästa måltid ska komma ifrån. I östra Afrika, där Vi-skogen arbetar, är maten ofta knapp. Föräldrar oroar sig för att barnen inte får tillräckligt med näring för att växa, leka och lära.
Här i Sverige har vi länge kunnat ta maten för given. Vi har ett överflöd av val i mataffären och spenderar i snitt bara 13 % av vår inkomst på mat. I Tanzania är motsvarande siffra över 60 %. Och medan vi importerar runt 60 % av maten vi äter, är många bönder i östra Afrika i stort sett självförsörjande.
I Sverige importerar vi runt 60 % av maten vi äter medan många bönder i östra Afrika i stort sett är självförsörjande.
Lösningen: samodling med träd - agroforestry
Men självförsörjning i ett alltmer osäkert klimat är inte enkelt. När regnen uteblir, eller när översvämningar slår till, riskerar skördarna att gå förlorade – och då också familjens hela livsmedelsförsörjning.
Vi-skogen utbildar småskaliga jordbrukare i hållbara jordbruksmetoder. En av de viktigaste är agroforestry – att odla träd tillsammans med grödor i ett system som stärker både jorden, klimatet och familjens försörjning. Genom att samplantera olika grödor, träd och även ha boskap, skapas ett motståndskraftigt och produktivt jordbruk – anpassat efter varje bondes unika behov.
Agroforestry ger:
- Mer och näringsrikare mat på samma yta
- Mindre behov av konstgödsel och bekämpningsmedel
- Bättre jordhälsa och vattenhållande förmåga
- Större motståndskraft mot torka, översvämningar och extremväder
Under 2024 använde över 62 000 familjer Vi-skogens metoder, samlade under begreppet Sustainable Agriculture Land Management (SALM). För dessa bönder betyder agroforestry inte bara fler träd – det betyder tryggare liv, bättre hälsa och större framtidstro.
"Det viktigaste jag lärt mig från Vi-skogen är att mina barn nu får olika sorters grönsaker. Jag har ägg, mjölk, paw-paw och avokado – allt på min gård. När vi inte har pengar till skolavgifter, säljer jag frukt och betalar med det." – Jendrix Naswa, bonde i Kenya
Samodling och agroforestry kan användas över hela världen
I Sverige pratar vi allt oftare om beredskapsodling – att kunna producera mer av vår mat själva, särskilt i en tid av kriser, ökade matpriser och globala osäkerheter.
Vi på Vi-skogen vill lyfta fram ett begrepp till: samodling.
De bönder vi arbetar med i östra Afrika visar vägen. Genom att odla i samspel med naturen – flera grödor på samma yta, tillsammans med träd – skapas starka, motståndskraftiga system.
Jendrix Naswa, en av de bönder som Vi-skogen arbetar med i Kenya, berättar hur samodling fungerar på hennes gård, och tar det som kallas för tre systrar som exempel.
– Jag vet nu att jag inte bara ska odla exempelvis majs utan att sätta andra grödor bredvid. Exempelvis växer majs, bönor och squash särskilt bra tillsammans. Majs fungerar som en naturlig klätterställning för bönorna. Bönorna binder kväve i jorden, vilket förbättrar näringen för både majs och squash. Squash breder ut sina stora blad och skuggar marken, berättar hon.
Läs mer om Jendrix och hennes familj.
Få chansen att vinna frökombinationen Tre Systrar – gört vårt quiz här!
"Majs, bönor och squash växer särskilt bra tillsammans. Majs fungerar som en naturlig klätterställning för bönorna."
Samodling fungerar lika bra i svenska trädgårdar, kolonilotter och till och med på balkonger. Att samodla är att bygga något större än en skörd. Det handlar om att ta vara på jorden, skapa motståndskraft, och att både ge och få. När du samodlar odlar du inte bara för dig själv – du är också med och skapar en mer hållbar och rättvis framtid för någon annan.
Optimera din odling - ta del av våra tips till hur du kan samodla på din balkong eller trädgård:
På balkongen önskar väl alla kunna skapa en lummig känsla, fast med minimal ansträngning, svaret är vertikalodlin med snabbväxande baljväxter! Läs vår tips till samodling och agroforestrysystem i miniatyr på din balkong.
Majs, bönor och squash är mer än bara grönsaker – de är ett samspel av stöd, näring och skydd. Tillsammans bildar de ett självgående litet ekosystem – både smart och vackert i köksträdgården.
Med samodling kan du skapa en trädgård där växterna hjälper varandra att växa – helt utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Tips till enkla och vackra kombinationer där växterna hjälper varandra att växa starkare – precis som i naturen.
Vill du odla mer hållbart i din egen trädgård? Med enkla metoder kan du stärka jorden, spara vatten och få friskare växter – samtidigt som du tar hand om både miljön och framtiden.
Samodling är mer än bara grönsaker i sällskap – det är ett sätt att odla som gynnar både jorden, växterna och klimatet. Här är fem goda skäl att låta mångfalden blomma i din odling.
Agroforestry – alltså att kombinera träd med odling eller djurhållning – fungerar utmärkt även i Sverige, här är några vanliga sätt att använda agroforestry i svensk kontext.

Odla för framtiden – plantera träd som får människor att växa
När du planterar träd för samodling bidrar du inte bara till friskare jord och bättre skördar utan också till långsiktig försörjning för familjer i östra Afrika.