Lasse Åberg om Tackträdet

Lasse Åberg är inte bara regissör, skådespelare, författare och konstsamlare; han är även formgivare. För Vi-skogens räkning har han formgett Tackträdet, som delas ut istället för blommor på scener runt om i Sverige.

Uppdraget med att formge Vi-skogens Tackträd gick ut på att skapa något som har ett egenvärde för mottagaren. Multikonstnären Lasse Åberg, känd för sin underfundighet och träffsäkerhet, kände att han kunde bidra med en grafisk lösning.

– Jag fick idén rätt snabbt, det här med kopplingen mellan plantera och träd. Det var ett väldigt kul och intressant grafiskt uppdrag, säger Lasse Åberg.

Lasse visar upp resultatet: en akvarell som föreställer en lummig trädkrona, inte helt olik Vi-skogens logotyp, med en stam som övergår i en spade.

– Den här hoppas vi nu ska spridas över landet och delas ut till artister, säger Lasse Åberg.

Kommer du själv få några Tackträd framöver?
– Jag kommer att kräva att få dem! Vi kommer att göra ett gäng konserter med Electric Banana Band och då ska jag absolut ha ett Tackträd och inte någon förgänglig blomsterkvast.

Lasse är engagerad i Vi-skogens frågor sedan länge. Med sitt Electric Banana Band skapade han till exempel karaktären Fröken Öken. Hon symboliserar den ökenspridning som sker till följd av att regnskog skövlas för att vi västerlänningar ska få fina utemöbler.

– Fröken Öken är en riktigt otrevlig typ. Jag är emot skövlandet av skog och skapandet av monokulturer. Frågorna Vi-skogen jobbar med är viktiga. Även om det varje enskild människa gör bara är en droppe i havet betyder det mycket. Allt positivt man gör får positiva förlängningar.

Vad har du för relation till träd?
– Jag kan inte föreställa mig ett liv utan träd. För att vara en unge från Kungsholmen i Stockholm hängde jag ovanligt mycket ute i skogen som barn. Jag gick med i scouterna som 10-11 åring, så jag fick tidigt lära mig att älska skogen och att det är viktigt att respektera den.

– Jag har en trädgård hemma i Bålsta, med äpple, päron och björk. Massor av björk. Men favoritträdet står i vår trädgård på Gotland. Där finns ett vårdträd, en gammal ask, som var stort redan när vi köpte huset för 40 år sedan. Det pysslar vi med så att det skall hålla sig vid liv. Vi gillar att dona i våra trädgårdar och odlar mycket blommor. Grönsaker däremot köper vi i affären – att odla själva mäktar vi inte med, skrattar Lasse.

Tackträden som Lasse Åberg har formgivit har tagits fram både som en statyett som symboliskt räcks över på scen, och som ett gåvobevis för artisterna att ta med sig hem. Håll utkik efter dem nästa gång du ser en föreställning!

Text: Sanna Wendt

Ta del av vårt arbete i östra Afrika!

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.

Tillsammans blir vi starkare. Följ oss på sociala medier.

Laddar
Öppna din Swishapp och avsluta betalningen där Öppna Swish-appen