40 år av trädhistoria!

Mashaka Charles och Agnes Joseph Fotograf: Mark Njoroge
Mashaka Charles och Agnes Joseph Fotograf: Mark Njoroge

"Dränk ingen i blommor - plantera träd istället! Hellre träd som växer än blommor som vissnar".

Det skrev Sten Lundgren i ett öppet brev i tidningen Vi 1982. Han hade precis varit i östra Afrika och sett hur ökenspridningen brett ut sig. Resten är historia.

Det är nu 40 år sedan vi planterade det första trädet. Sedan dess har organisationen gjort en resa med allt vad det innebär av lärdomar, toppar och dalar. Vi har gått från ett trädplanteringsprojekt med stort hjärta men med liten kunskap till en unik biståndsorganisation där vi har expertkompetens inom agroforestry, att odla träd tillsammans med grödor, en metod som effektivt bekämpar fattigdom och klimatförändringarnas effekter på samma gång.

William Makokha Libusi klappar på ett av träden och berättar att det är ett av de första som planterats. Han har varit med ända sedan Vi-skogen startade och var med och planterade de första träden i West Pokot, Kenya.

"När vi kom hit för 40 år sedan var området helt bart, det fanns ingen växtlighet".

Träd efter träd planterades. Det blev så småningom en hel skog som varit till stor fördel för invånarna i området. 40 år senare fortsätter de ta hand om skogen som skänker dem svalka, ren luft, vatten, reducerar jorderosionen och ger dem vacker grönska. Skogen har gett liv till det som brukade vara ett torrt, kargt och dött landskap. Fördelarna är så många att ingen vill hugga ner träd.

”Nu när jag står här och hör fåglarna kvittra förstår jag hur viktigt det vi har gjort är för området och den biologiska mångfalden” säger William Makokha Libusi.

Träd slår rot, slår ut och blir till liv och möjligheter.

Sedan starten 1983 har vi planterat 155 miljoner träd.

Jane Mbabazi. Fotograf: Mark Njoroge

1,3 miljoner medlemmar i bondeorganisationer har fått stöd i vårt arbete.

Vi har reducerat 1 miljon ton koldioxid

Från julkort till jordbrukspolitik

”Vi-skogens väg från amatörmässig trädentusiast till modern biståndsorganisation” skrivet av författaren Karin Alfredsson 2019.

 

Läs reportaget om Vi-skogens historia