”Att plantera träd är det bästa beslutet jag tagit i mitt liv”

Justine Mutesti Foto: Vi-skogen
Justine Mutesti Foto: Vi-skogen
Tack vare träden som Justine Mutesti planterar kan hon betala för sina barns skolmaterial. Nu inspirerar hon andra kvinnor i sin by att följa i hennes fotspår.

Det tog ett tag för invånarna i byn Mutetere i Bugiri-distriktet i Uganda att förstå de stora fördelarna med Vi-skogens träd-odlingar. En av de mest engagerade från början var Justine Mutesti som snabbt förstod hur hon kunde tjäna pengar på träden.

–Till en början fick jag stöd i att plantera några träd som ger avkastning på kort sikt. Av träden kunde jag sälja ved och få pengar till mina barns skolmaterial, berättar Justine.

Justine Mutesti Foto: Vi-skogen

Justine och andra intresserade bybor har också fått ta emot sticklingar för att plantera mvule- och musizi-träd, stora träd som gynnar det övriga jordbruket genom att bland annat hålla ogräs borta. Och undan för undan har populariteten spridit sig då byborna fått upp ögonen för fördelarna med träden. Det har dock inte varit helt problemfritt. Eftersom kvinnor i regel inte är ägare av mark har de i en del fall stoppats av sina män när de velat plantera.

– Männen är lata men vill inte se att kvinnor har mer framgångar än vad de har, säger Justine.
För att komma till bukt med problemen har Vi-skogen också hållit utbildningar i jämställdhet och mot kvinnovåld.
– Vi uppmuntras hela tiden att fortsätta plantera träd. Jag är oerhört tacksam för hur kvinnorna i min by genom projektet har fått mer makt och kan tjäna sina egna pengar, säger Justine.

Justine berättar hur stolt hon är över att odlingsgrupperna i byn växer för var dag. Bara Justines grupp består av 40 bönder.
– Träden har fört oss närmare varandra och också lett till andra typer av samarbeten och affärsrörelser, säger hon.