Babben Larsson: ”Vi-skogen kan göra skillnad”

Babben Larsson och Philippine Nyongesa, Kenya. Foto: Amunga Eshuchi
Babben Larsson och Philippine Nyongesa, Kenya. Foto: Amunga Eshuchi
Hjälp till självhjälp är bistånd som bidrar till verklig utveckling och som gör skillnad på riktigt. Det är precis det Vi-skogen handlar om.

Babben Larsson har fått svenska folket att skratta i över 25 år. Hon är komiker, programledare, författare, föredragshållare och har skapat sin helt egna app som hon kallar – Bappen. Babben har varit en inofficiell ambassadör för Vi-skogen länge, men har sedan 2014  titulerat sig som officiell Vi-skogsambassadör.

Varför är du ambassadör för Vi-skogen?

– För att jag tycker Vi-skogen är så bra! Vi-skogen jobbar med precis de saker jag tror kan göra skillnad.

Varför är de frågor Vi-skogen jobbar med viktiga för dig?

– Det är inte bistånd i vanlig bemärkelse utan hjälp till självhjälp för utsatta småbönder som ger dem förnyelsebara resurser samtidigt som träden de planterar gör nytta för det globala klimatet.

När föddes intresset för naturen?

– När jag var liten. Så fort jag kunde gå gick jag ut i skogen och lekte. Det var där jag hade mina lekar och det var dit jag rymde när världen var orättvis. Min morfar matade också mitt intresse genom att ta med mig till den botaniska trädgården i Visby när jag var sex år. Och varje jul gav han mig de tecknade albumen som hette Naturens Under med fakta om en massa olika djur.

Vilken är din relation till träd?

– Några av mina närmsta vänner är träd, är det inte så för alla?

Hur hoppas du kunna hjälpa Vi-skogen?

– Jag hoppas att min egen entusiasm för Vi-skogen ska smitta av sig. Jag har planterat träd där genom åren så när jag reste till Kenya och Tanzania för några år sedan bad jag att få besöka Vi-skogsprojekt i verkligheten. Efter det blev jag ännu mer övertygad om hur bra agroforestry är.

Vilket är ditt favoritträd?

– Jag får väl säga Rönnsumak, trädet/busken som min firma är döpt efter. Snygga blad och blommor och en sann överlevare. Precis som jag, haha.

Babben har besökt Vi-skogen tre gånger: som ambassadör och i egen regi. Hon har ställt upp på åtskilliga intervjuer, medverkat i en av våra insamlingskonserter och åtskilliga Facebookfilmer.