Citronträd och harmoni i Kenya

Fotograf: David Maeri
Fotograf: David Maeri
Kan grisgödsel bli frodiga citronträd som ger barn utbildning? Ja, faktiskt! Träffa agroforestry-bönderna Annah och Meshak.
Fotograf: David Maeri

På sin gård i Kenya hade bönderna Annah och Meshack det kämpigt i flera år. Deras hönsgård drabbades av epidemier flera gånger och djuren blev sjuka. Men när de valde att odla enligt agroforestry och byta till grisar kom räddningen.
– Vi har byggt upp ett ekologiskt system där varje del bidrar till den andra och vi lever i harmoni med både växter och djur, berättar Annah.

Fotograf: David Maeri

Griskultingarna visade sig bli en framgångsrik inkomstkälla – deras bajs blev nämligen organiskt gödsel som både hjälpte familjens planteringar att frodas och hålla ohyra borta.
Samtidigt bestämde sig Annah och Meshak för att odla citronträd vilket var en mycket god timing under rådande pandemi. Under pandemin ökade efterfrågan på just citroner eftersom dess förmåga sades lindra symptom på covid-19.
– När livet var tufft för andra under pandemin hade vi det tryggt vilket vi var glada över, berättar Annah.

Paret har nu pengar till att skicka barnen till skolan och till och med ge dem lite fickpengar.
– Vår son har precis tagit ingenjörsexamen. Vi har också möjlighet att ge dem lite fickpengar då och då, berättar Meshack med glädje och stolthet i ögonen.