Familjen Ochieng blev huvudrollsinnehavare i Vi-skogenfilmen

Eliezel Ochieng, 9 år, spelar en av huvudrollerna i Vi-skogens nya kampanjfilm. Hon är ett av de barn som själva har upplevt vilken skillnad det kan göra att börja bruka jorden på nya sätt.
Eliezel Ochieng, 9 år, spelar en av huvudrollerna i Vi-skogens nya kampanjfilm. Hon är ett av de barn som själva har upplevt vilken skillnad det kan göra att börja bruka jorden på nya sätt.

Familjen Ochieng har under många år utvecklat sin gård med stöd av Vi-skogen. I början av maj blev de huvudrollsinnehavare i Vi-skogens nya kampanjfilm, filmad på plats kring deras lilla jordbruk i Kayagogo, Kenya.

Mamma Lilian, pappa Samson, Eliezel 9 år och Frida 7 år syns alla i filmen. Men familjen består också av storebröderna Kevin 17 år och Abraham 15 år.

Sedan 2010, då de först kom i kontakt med Vi-skogen, har mycket hänt på deras gård.

Förr var det buskigt och de hade problem med jorderosion. Det var mycket ogräs och problem med vildkatter och ormar.

– Jag var väldigt skeptisk när vi flyttade hit. Men vi hade inga alternativ. Jag minns hur jag var rädd för alla apor, säger Lilian.

– Jag var orolig över hur vi skulle lyckas få ordning på den här platsen, säger Samson.

De bestämde sig för att gå med i en bondegrupp som fick stöd av Vi-skogen, och började använda sig av de mer hållbara jordbruksmetoder de fick lära sig där: terassodling, användning av kompostjord, att ta bättre vara på vattnet och trädplantering var några av åtgärderna.

2015 började de med biodling, och samma år hade de råd att lägga in cementgolv i sitt nybyggda hus. När det nu blir pengar över sparar familjen till barnens skolavgifter.

Familjen har fortfarande problem med apor som stjäl frukt och grönsaker, men livet är lättare nu:

– När jag ser våra träd tänker jag på framtiden. Jag ser liv! När jag tänker på tiden innan träden så var jag ofta stressad då. Över att grödorna skulle räcka. Idag är jag inte orolig längre. Jag och träden ska bli gamla tillsammans, säger Samson.

Se filmen här!