Hälsningar från Kenya

Jane Atieno Omulu har redan planterat fler träd än de flesta i byn men hon drömmer om många, många fler. – Jag önskar att jag hade 20 000 träd här eller det kanske inte räcker. 50 000 träd vill jag nog ha, säger hon.

På gården i Kisumu i Kenya växer familjens träd bland annat runt åkrarna vilket får grödorna att växa bättre. Marken är inte längre torr och svårodlad och familjen har ökat sin skörd flera gånger om. Jane har numera kunskap om hur träden kan ge ett bättre klimat med ökade skördar, tillgång till vindskydd, ved och timmer.
– Det är viktigt att plantera träd. De förstör inte jorden utan tvärtom, när löven faller till marken bir det som en naturlig gödsel och klimatet blir dessutom mycket bättre, säger hon.

Tillsammans med en grupp kvinnliga bönder är Jane sedan 2010 med i Vi-skogens klimatkompensationsprojekt, KACP. Medlemmarna planterar träd på sina gårdar och får ett ekonomiskt bidrag utifrån hur mycket CO2 som lagras in. Pengarna från klimatkompensationen ska kvinnogruppen använda gemensamt till att starta ett företag som anordnar bröllop, begravningar och fester. På egen hand har Jane även hittat ett annat sätt att tjäna extra pengar. Hon har startat en egen plantskola.
– Där träd växer är folk lyckliga. Jag älskar träd och dessutom kan jag sälja mina sticklingar och tjäna lite extra pengar, säger hon.

Jane har kommit långt i kampen mot fattigdom. Nu drömmer hon om en bättre framtid för sig själv och sin familj. En framtid där träden också har en naturlig plats.
– Där träd växer finns kärlek och liv, säger hon.