Under många år odlade Mary och Kosima i stort sett enbart majs. Problemet med monokultur är att om skörden slår fel förlorar man allt. Det utarmar även jorden på näringsämnen vilket gör det svårt för andra grödor att växa.
Samtidigt har västra Kenya, där Mary och Kosimas bor, drabbats alltmer av klimatförändringarna.
– Vi brukade vara beroende av majsodling och hunger och svält var en del av vårt liv, berättar Mary.
När Vi-skogen besökte parets hemtrakter 2009 för att informera om andra typer av odlingsmetoder var de till en början tveksamma.
– Men när vi såg vad som lärdes ut till andra bönder och vilka fördelar som fanns bestämde vi oss för att bilda en egen grupp i grannskapet, säger Kosimas.
Genom projektet lärde sig Mary och Kosimas att tillämpa hållbar odling för att förbättra sina skördar. De använder sig numera av agroforestry, där träd planteras tillsammans med andra grödor, och på deras mark växer nu både avokado-, mango- och grevillea-träd. De odlar även frukten paw-paw, bananer, bönor och olika typer av grönsaker.
Andra aktiviteter för att öka matskördarna är kompostering, terrassodling, vattenbunkring, och tekniker för att öka näringsämnen i jorden. På sina bönodlingar använder de sig också av något som kallas för mulching, ett sätt att hålla kvar fukt i jorden och ge den näring. Resultatet har blivit att de kunnat producera mat som räcker gott och väl för att äta sig mätta men också till försäljning.
Om KAPC
Kenya Agriculture Carbon Project (KACP) är Vi-skogens program för klimatkompensation och ligger i västra Kenya. Den mängd kolkrediter som säljs till företag och privatpersoner ger direkt betalning till de småskaliga bönder som medverkar. Men den största vinsten för familjerna är att skördarna ökar. Projektet genererar därmed inte bara miljömässiga fördelar, utan även ekonomiska och sociala vinster. Runt 30 000 bönder medverkar i projektet och av dessa är 70 procent kvinnor.