Jane och Jane vet vad träden betyder

Jane Okoth och Jane Juma. Foto: Elin Larsson
Jane Okoth och Jane Juma. Foto: Elin Larsson

Det här är Jane och Jane. En fyraåring och en som är drygt sjuttio. De är inte bara farmor och barnbarn utan också bästa vänner. Den ena Jane har upplevt hur skövlingen av träd påverkat miljön och den andra har fått se hur träden åter gett liv till gården. 

– Jag har alltid älskat mango och det gör Jane med, säger Jane Okoth. Det är en helt vanlig dag på tomten framför hennes hus i Unami village i Kitale district, Kenya.  Hon sitter och dricker te och småpratar med sitt barnbarn Jane Juma under det stora mangoträdet.

– Jag brukar berätta för henne om de stora mangofrukterna som fanns häromkring när jag var liten. Träden var fulla och det fanns frukt över till alla. Så är det inte längre. Jane Okoth berättar om hur tiderna förändrades och människor i området började hugga ner träden.

Träden har en avgörande roll

– När det inte fanns några jobb och ingen mat att sälja började folk istället avverka träd för att få pengar. Marken i byn blev bar och jorden torr och dammig. Det var svårt att få skördarna att gro och maten att räcka till. Avsaknaden av träd innebar också att området låg oskyddat i vinden. Det hände flera gånger att hustaken blåste av. Men idag är här stillsamt. Genom Vi-skogens arbete fick Jane och hennes man utbildning i hållbara jordbruksmetoder och hur träden kan spela en avgörande roll. Idag har familjen planterat över 1500 på sina marker.

– Vi lärde oss vilken nytta vi kan ha av träden. Idag har vi dem överallt. Runt åkern och i åkern. Det är så vackert, säger hon. De nya kunskaperna har ökat familjens skörd och numera kan Jane även sälja en del av det hon odlar.

– Jag har verkligen lärt mig att vi måste ta hand om miljön. Om vi slutar att plantera träd så kommer marken att dö igen. När Jane pratar om upplevelserna av att naturen både förstörts och så smått börjat vakna till liv igen får hon en allvarlig ton i rösten.

Jane vill bli som sin farmor

– Det finns fortfarande många som inte bryr sig om vårt klimat. Men jag brukar be för att mina barnbarn och barnbarnsbarn ska få växa upp i en grön miljö. Jag ska göra mitt bästa för att lära de allt jag kan om hur viktiga träden är för oss. Fyraåriga Jane säger inte mycket utan lyssnar mest på sin farmor. Men när samtalet nästan är över berättar hon vad hon tänker om framtiden.

– När jag blir gammal drömmer jag om att bli som farmor. Jag vill att hon ska lära mig att plantera träd så att jag en dag också kan få så där stora mangos som hon brukade äta.

Bidra till att fler träd planteras! Ge din gåva här.