– Ibland är det för mycket sol, ibland är det för mycket regn och ibland dras barn med i kraftiga strömmar efter att det har regnat mycket.
De nästan obegripliga orden kommer från en elvaåring. Jean-Marie Vianney Ntakirutimana är blyg, viskar fram meningarna. Men innebörden hörs högt och tydligt. Klimatförändringarna är redan verklighet i Rwanda.
Livet på Rwandas landsbygd
Jean-Maries familj lever precis som närmare 90 procent av Rwandas befolkning på landsbygden. Det är ett hårt och utsatt liv. Minsta väderförändring är allvarlig. För mycket regn och skörden spolas bort. För lite regn och grödorna förstörs. Det slutar oftast med hunger.
Men Jean-Marie har ett trumfkort, han är med i skolans trädklubb. Med Vi-skogens stöd får han och kamraterna på skolan Kinishya lära sig om miljön, klimatet och hur trädplantering kan minska effekterna av torka och översvämningar.
Kunskaperna från trädklubben tar de med sig hem – och till framtiden. De flesta barn här i trakten kommer precis som sina föräldrar att tvingas leva av vad jorden ger. Med rätt kunskap kan de ta steget ur fattigdom och göra jordbruket till en inkomst, inte bara mat på bordet.
– Jag har lärt min familj hur man tar vara på miljön genom att plantera träd och bygga terrasser på vår mark för att skydda den från jorderosion. Jag har planterat 20 träd på egen hand.
Med inspiration från trädklubben har han dessutom anlagt en köksträdgård på familjens gård. Grönsakerna ger näring till hela familjen.
– Jag har planterat potatis, grönsaker, avokado och citronträd. Jag tycker om grönsaker för de gör att jag inte blir sjuk. Jag är extra glad för jag har planterat avokadoträd. När frukterna mognar ska jag dela dem med min familj.
Skolan är central
Helen Sjöholm lyssnar på Jean-Maries gripande berättelse. Till vardags mamma till tre barn och folkkär artist i Sverige. Nu på besök i Rwanda som ambassadör för Vi-skogen, med en särskild uppgift att hjälpa fler elever som Jean-Marie. Hon är tagen. Men optimistisk.
– Skolan är central för att på ett tidigt stadium lära barnen att kunna stå emot klimatförändringarna. Kunskaperna som Vi-skogen bidrar med betyder väldigt mycket, till och med livet. De är skillnaden mellan hunger och att ha något äta, säger hon.
Framtidens bönder
Jean-Maries rektor, Emmanuel Nsengimana, tror starkt på trädens kraft:
– Framtiden för Rwandas barn skulle vara bättre om andra skolor också började med trädplantering. Den kunskap eleverna får genom Vi-skogen kan förändra utsikterna för framtidens bönder.
Helen hjälper till att samla in pengar till Vi-skogen för att utbilda 10 000 skolbarn och starta 500 trädklubbar på skolor i Rwanda, Tanzania, Uganda och Kenya.
– Det är barnen som kommer att få leva med klimatförändringarna som vi äldre skapat. Barn i länder som Rwanda är extra utsatta. Det är därför de behöver vårt stöd redan nu, säger Helen Sjöholm.