”Mjölken betalar skolavgifterna”

Mariam Mubiru, Uganda. Foto: Linda Andersson
Mariam Mubiru, Uganda. Foto: Linda Andersson
Kunskap förändrar livet för både människor, djur och miljö. För Mariam var det utbildningarna i agroforestry som blev vändningen för familjen. Det kanske viktigaste av allt är att aldrig mätta hungern efter mer kunskap.

Som ett hav av klorofyll ligger den där: Mariam Mubirus foderbank. Raderna med kalliandraträd står tätt med sina klargröna blad, färdiga att skördas till korna. Istället för att spilla tid på att gå långt till det näringsfattiga betet, håller Mariam korna hemma på gården.

Kunskap som gör skillnad

– Förr gav jag inte korna rätt foder, men i dag får de både gräs och löv och de blir sällan sjuka. Och så har mjölkproduktionen gått upp från 5 till 7 liter per ko. Den extra mjölken hjälper mig att betala skolavgifter för barnen.

Tipsen om träd och foder har Mariam fått från Vi-skogen. Liksom utbildningarna i andra hållbara jordbruksmetoder. Kunskapen har under åren ändrat Mariams sätt att sköta om gården och idag funkar träd, djur och grödor tillsammans i ett finfint kretslopp. Agroforestry helt enkelt – som ger resultat.

Fyra generationer under samma tak

Mariam har mat så att det räcker hela året och kan sälja överskottet. Och det säger inte lite eftersom hon bor med 22 andra familjemedlemmar i det lilla huset i Butambala i Uganda. Här samsas fyra generationer.

De delar värmen i släktbanden. Och de delar utmaningarna i jordbruket. Under generationer har saker och ting förändrats, och inte allt är till det bättre. Avskogningen i området är ett stort problem.

– För tio år sedan höggs skogsreservaten i området ner. Och många familjer går fortfarande till skogen för att hämta ved. Men jag använder grenar från sesbaniaträden på min egen gård, de andra medlemmarna i vår bondegrupp gör likadant.

Framtidsdrömmar

Jo, mycket har blivit bättre. Men Mariam vill ta ett ännu större kliv ut ur fattigdomen. Innan jag lämnar gården trycker hon min hand och skickar mig en hälsning på vägen.

– Jag vill lära mig mer om ekonomi och matproduktion. Hur kan jag öka mina inkomster och jobba med gården som en business?