Beatrice Wamalwa lever i Bungoma i västra Kenya tillsammans med sin man och sina sex barn. Länge var hon hemmafru, och hennes numer pensionerade man den främsta familjeförsörjaren. Men allt förändrades 2010 när organisationen Tembelela Women’s Group startade. Beatrice, som med sin man tidigare odlat majs utan några större skördeframgångar, gick med för att lära sig om hållbara jordbruksmetoder av experter på plats. Året därpå anslöt Vi-skogen för att utbilda i kompostering, ogräsborttagning och samodling av grödor.
För Beatrice blev starten på medlemskapet också starten på ett nytt liv. Den årliga skörden av majs på familjens halva hektar mark gick snabbt från att vara fem säckar till nio. Några år in i omställningen till hållbara jordbruksmetoder var den hela 60 säckar.
Numer låter min man annorlunda när han kallar mig sin fru. Det är jag som försörjer honom.
Hennes utbildning och engagemang i organisationen har därtill bringat mer än ökade skördar. Det har gjort att Beatrice kunnat betala skolavgifter för alla sina sex barn, att familjen har mer mat på bordet och att hon har pengar på fickan. Familjen har också köpt mer mark, flyttat till ett stenhus, installerat solpaneler och lett in el. Tillsammans med de andra medlemmarna i organisationen sparar hon också undan pengar i en gemensam kassa, som används till att köpa frön och gödsel.
Enligt Beatrice har samhället Bungoma också förändrats. Människorna förstår att det arbete de gör nu ska bidra till kommande generationer. De träffas för att utbildas, dela fröer och för att hjälpa miljön. Omställningen till ett mer hållbart jordbruk leder alltså till mer än ökade skördar och ett mer hållbart klimat. För Beatrice har det inneburit att hon gått från att vara hemmafru till att bli egenföretagare, och familjens försörjare.
– Numera låter min man annorlunda när han kallar mig sin fru. Det är jag som försörjer honom, berättar Beatrice stolt.
Hör Beatrice själv berätta i filmen nedan: