Iklädda beigea overaller och blå hjälmar är Rosette Nsimenta och Henry Kiwola redo inför dagens arbete. Solpaneler ska installeras på ett tak och elledningar ska kopplas till strömbrytare och lampor.
– Jag var arbetslös förut och många sa till mig att tjejer är svaga och inte kan klara ett sånt här jobb. Men se på mig, nu jag är en solcellsingenjör, säger Rosette.
Underhåller och reparerar solpaneler
Tillsammans med bondeorganisationen SEDFA har Vi-skogen utbildat ungdomarna i Kasaana Youth development i att installera, underhålla och reparera solpaneler. Projektet är ett pilotprojekt som finansierats av Postkodlotteriet.
På landsbygden är tillgången till elektricitet ofta ytterst begränsad. Ibland kan jakten på ljus till och med innebära livsfara. För skolbarnen är fotogenlampor det enda att tillgå vid läxläsning.
– Jag somnade en gång när jag läste läxor och sängen började brinna. Som tur var kunde min mormor släcka elden, säger Henry.
Idag kan han ladda sin mobiltelefon hemma och tända lampan när det bli mörkt. Men det var inte bara tillgången till el och chansen till ett nytt jobb som lockade. Miljöfrågan är också en viktig aspekt. Många av ungdomarna i gruppen kommer från bondefamiljer och har sett hur den starka solen och torkan kan ställa till det för bönderna.
– Vi måste sluta elda med kol och plantera fler träd för att skapa ett bättre klimat. Solen ska vi vara glada för, den ger oss energi, säger Rosette.
Henry håller med.
– Om folk istället använde sig av solenergi skulle träden få leva. Inga träd skulle förstöras. Inte ett enda litet löv, säger han.