Ny expertdesk för klimatkompensation och landbaserade kolprojekt – direktfinansierad av Sida

Metrine Wanjala, Kenya. Foto: Eyeris Communication

Vi-skogen utvecklar nu en expertdesk som specifikt riktar sig mot klimatkompensation och landbaserade kolprojekt. Detta initiativ som finansieras direkt av Sida genom bilateralt samarbete, bygger på vår omfattande erfarenhet av att driva klimatkompensationsprojekt sedan 2009.

Vi-skogen har tre separata kolprojekt som alla kombinerar agroforestry och klimatfinansiering och är certifierade enligt olika standarder. Vi hanterar hela klimatkompensationskedjan, från att utforma och implementera kolprojekt, genomföra mätningar och kontroller, interagera med standarder, kolmarknaden och klimatpolicyer, till att inkludera lokala samhällen och säkerställa maximala ekosystemtjänster. Vår närvaro genom hela processen ger oss en unik insikt i kolmarknadens komplexitet och hur den kan navigeras för att gynna både lokalbefolkningen och miljön.

För närvarande prioriterar vi ärenden och frågor från Sida och deras partners. Tematiska områden där Vi-skogen erbjuder expertis inkluderar:

  • Kolprojekt design
  • Kolprojekt implementering
  • Standards och verifiering
  • Kolmarknad och klimatpolicy
  • Biologisk mångfald och lokala försörjningsmöjligheter

Expertdesken kommer även att erbjuda en omfattande kunskapsbank baserat på Vi-skogens samlade kunskap och erfarenheter inom landbaserade kolprojekt. Kunskapsbanken vill vi att fler intressenter ska kunna ta del av för att bidra till att de kolprojekt som utvecklas ska bli så pass holistiska och inklusiva som möjligt.

Inom ramen för expertdesken kommer vi arrangera aktiviteter för kompetensutveckling. Idag planerar vi en workshop för flera ambassadtjänstemän i Afrika som syftar till att introducera kolmarknaden, ge praktiska exempel från våra egna kolprojekt samt konkreta riktlinjer för att bedöma kolprojekt.

Vår framtidsvision är att utvidga expertdeskens täckning till ytterligare tematiska områden. Vi-skogen besitter bred expertis inom agroforestry, hållbara jordbruksmetoder, biologisk mångfald, förbättrad jordhälsa, vattenhushållningsmetoder och mycket mer. Klimatkompensation är endast en liten del av vår kompetens, och vi är angelägna om att erbjuda vår expertis till en bredare publik.

Varför har Sida valt Vi-skogen som expertdesk?

– Att stödja etableringen av en expertdesk med Vi-skogen ligger i linje med flera av Sidas mål för utvecklingssamarbetet i Afrika och för inkluderande utsläppsmarknader. Sida ser att Vi-skogen har en unik position och praktisk erfarenhet att sprida kunskap inom hållbara jordbruksmetoder i koppling till utsläppsmarknader. Förhoppningen är att en öppen kunskapsplattform genom expert desken kan bidra till ökad helhetsförståelse för småskaliga, landbaserade projekt och i förlängningen möjliggöra att fler aktörer utvecklar projekt med stor miljö- och klimatnytta, som även gynnar lokala samhällen och bidrar till fattigdomsminskning, säger Fia Molander som är Advisor Climate and Environment på Sidas Afrikaenhet.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Linnéa Pasquier, Project Manager Ecosystem services. Vi-skogen
Tel: + 46 73 768 27 24
Email: linnea.pasquier@viskogen.se