Vi-skogens generalsekreterare tar ledarposition i klimatarbetet

Charlotta Szczepanowski. generalsekreterare på Vi-skogen, har blivit utnämnd till ordförande för programkommittén i det Nationella forskningsprogrammet om klimat. Utnämningen är ett uppdrag från Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas, forskningsrådet för hållbar utveckling.

– Det här är ett viktigt uppdrag med stor betydelse för mig personligen och för oss på Vi-skogen, då klimatfrågor är centrala i vårt arbete för att bekämpa fattigdom och skapa hållbara samhällen. Det stärker också vår möjlighet att bidra till klimatarbetet på en nationell nivå, säger Charlotta Szczepanowski.

Det Nationella forskningsprogrammet om klimat, som leds av Formas, har fått i uppdrag av regeringen att stödja den genomgripande samhällsomställning som krävs för att möta de utmaningar som klimatförändringarna innebär. Programmet finansierar forskning och innovation som bidrar till att minska utsläpp, anpassa samhällen till ett förändrat klimat och säkerställa långsiktig hållbar utveckling.

– Vi som jobbar med det nationella forskningsprogrammet om klimat är väldigt glada att få med oss Charlotta som ordförande för programkommittén. Med sin erfarenhet från såväl civilsamhälle som näringsliv och sitt globala engagemang bidrar hon med värdefulla perspektiv till programmets verksamhet, säger Anna Kaijser, forskningssekreterare på Formas.

Charlotta Szczepanowski ser fram emot att leda arbetet och bidra till strategiska diskussioner tillsammans med viktiga aktörer som Sida, Formas och Mistra. Hon uttrycker en stor stolthet över förtroendet och det ansvar som medföljer.

– Genom att stödja forskning och innovation kan vi bygga ett hållbart samhälle som både skyddar vår planet och skapar en bättre framtid för människor överallt, inte minst i östra Afrika där Vi-skogen arbetar.