Bättre skördar – med hjälp av mobilen

När Donatile Nyiranzwna och Mark Niionsaba böjer huvudena tätt ihop där de står mitt i Donatiles odlingar. Svaret på frågan de hade om grödorna hittar de direkt – i mobilen. En ny app har blivit en viktig del i utvecklingen av hållbart jordbruk på Rwandas landsbygd.

– Jag har all information i mobilen. Det är en stor skillnad och gör mitt jobb mycket mer effektivt, säger Mark Niionsaba, som arbetar för en av de bondeorganisationer som Vi-skogen arbetar med.

Han är en av de som nu fått tillgång till den nya appen ”M-SALM” – en kunskapsbank som hjälper fältarbetare och bönder att få korrekt information om grödor och odlingsmetoder.  Bönderna kan dessutom få information om väder och marknadspriser via telefonen, för att kunna planera sina odlingar bättre. Appen har tagits fram av Vi-skogen tack vare stöd från Postkodlotteriet.

Stäng X
Mark Niionsaba och Donatile Nyiranzwna tar hjälp av appen när de funderar på hur odlingarna ska utvecklas.

Mer än 72 procent av alla rwandier har en mobiltelefon, och 99 procent av befolkningen bor i områden med mobiltäckning. Mobilen är därför ett användbart verktyg på flera sätt.

Donatile Nyiranzwna har fått stöd av Vi-skogen i två år, och sedan dess arbetat med att ställa om sitt jordbruk.

– Vi rapporterar våra resultat via sms. Det gör att vår bondeorganisation får feedback hur det går för mig. Förr var det agronom som kom hit och kontrollerade gården men nu klarar jag mig själv med stöttning av Mark, berättar hon.

Hon tycker att det blir lättare att förstå de nya odlingsmetoderna när Mark visar henne på telefonen direkt ute bland hennes egna grödor.

Mark Niionsaba menar att appen också kan hjälpa till att sprida viktig kunskap:

– Vi kan dela med oss kunskap till hela landet och till och med hela regionen. Vilka är marknadspriserna just nu? Finns det någon insekt eller andra skadegörare vi måste vara uppmärksamma på?

Ute på Donatiles gård slår hon ut med armen över gården som blomstrar.
– Idag odlar jag en massa olika träd. Jag har förstått hur bra de är för jorden. Jag älskar träd!

 

 

Ta del av vårt arbete i östra Afrika!

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.

Tillsammans blir vi starkare. Följ oss på sociala medier.

Laddar
Öppna din Swishapp och avsluta betalningen där Öppna Swish-appen