Eleverna på Umea primary i Uganda räddar miljön

Barnen drabbas hårdast när träden försvinner och klimatet förstörs. Men ibland är det också barnen som gör skillnad. På Umea primary school i Uganda kämpar eleverna för att rädda miljön – med hjälp av träd och gamla juiceförpackningar.

– Här finns inga soptunnor så folk slänger saker i naturen, säger Ruth Nabiryo.

Tillsammans med klasskamraten Mark Smith Mutatina är hon på skräpjakt. Eleverna på skolan tröttnade tillslut på de gamla juiceförpackningarna som låg längs skolvägen.

– De är gjorda i plast och förstör miljön så vi funderade på hur vi skulle få bort dem, säger Mark Smith.

– Då kom vi på att vi kan plantera i dem.

Ruth och Mark Smith är båda med i skolans trädklubb. Genom stöd från Vi-skogen har de där fått lära sig mer om klimatförändringar och hur de kan göra skillnad genom att plantera träd. För trots att många familjer i området drabbas av både torka och översvämningar fortsätter träden att försvinna.

– Många vuxna verkar inte förstå allvaret. Om de fortsätter ta ner träden så försvinner regnet, jordens temperatur kommer öka och människor kommer dö av svält. Det gör mig så arg att de vuxna inte gör någonting, säger Ruth.

På trädklubbens egna plantskola sår eleverna nya träd i de återvunna juiceförpackningarna. Sticklingarna planteras ut på skolan, hemma hos elever eller på platser där barnen ser ett behov.

– Vi har planterat flera träd runt sjukhuset. Det är skönt för de som är sjuka att sitta i skuggan, säger Mark Smith.

I framtiden vill han bli läkare och Ruth tänker bli jordbrukare. Men en dröm har de gemensamt.

– Barnen kommer rädda miljön! I framtiden kommer det inte finnas några klimatförändringar. Det kommer vara grönt överallt, säger Ruth.

Vägen dit är enkel menar kompisarna.

– Alla måste hjälpas åt att ta hand om miljön.

– Och alla både barn och vuxna, måste plantera ett nytt träd varje år.