Evodia bekämpar torkan – ett träd i taget

Evodia Novati. Foto: Elin Williams
Evodia Novati. Foto: Elin Williams

Torka slår just nu hårt mot miljontals människor i Afrika. På många platser har det inte regnat på åtta månader. På Vi-skogens trädklubbar tar eleverna upp kampen mot klimatet – med träd.

Torkan är ödesdiger för den stora majoriteten av Östafrikas befolkning. De lever av vad jorden ger. Och uteblivna regn betyder uteblivna skördar – vilket i sin tur gör livet ännu tuffare för familjer som redan innan kämpade för att få inkomst och mat på bordet.

Men i Tanzania har torkan fått en motståndare. I Vi-skogens trädklubb på Luanda Simbiriskolan i norra delen av landet lär sig eleverna att det går att stå emot torkans effekter. En av dem är Evodia Novati.

– I trädklubben har jag lärt mig att plantera träd, ta hand om höns och odla grönsaker och majs. Det är viktiga kunskaper för att stå emot torkan, berättar hon.

Bättre studieresultat

Förut såg det inte ut så här, berättar hon och pekar ut över skolgården där barn i blåvita uniformer söker skydd från den heta solen i de många trädens skugga. Tidigare var skolgården en kal plats där nästan ingenting växte. Tack vare trädklubbens odlingar har skolan även börjat servera lunch, det har gett bättre studieresultat och högre närvaro bland studenterna.

Meningen är att hela samhället ska gynnas, berättar Thomas Benson Abouro som är lärare i miljökunskap och ansvarig för trädklubben på skolan.

– Det viktigaste är att trädklubben ger kunskap som de har användning för i vardagen, säger han.

Jag är stolt över min dotter

Hemma hos Evodia har hennes lärdomar från trädklubben resulterat i ökade inkomster och mer mat till famlijen, och hennes pappa pappa Phillipo har startat en grupp där han lär ut den kunskap han får från dottern till andra vuxna.

Detta till trots är kampen mot torkan långt från över. Området har inte fått en droppe regn, på åtta månader. Regnbristen visar sig överallt: i trädens vissnande kronor, i den torra, spruckna jorden och på djurens magra kroppar.

– Jag är stolt över Evodia, hon gör så mycket bra. Det är torkan som sviker oss, säger hennes mamma Lucy Atita.
I framtiden hoppas Evodia att fler planterar träd som kan göra jordarna bördigare, och ge människor mer inkomst. Och hon hoppas att regnen kommer tillbaka.
– Allt jobb får bara inte vara förjäves, säger hon.

VAR MED OCH BIDRA DU OCKSÅ

730 kronor räcker till att anlägga en köksträdgård på en skola där eleverna kan lära sig odling och även skörda grödorna för mat. Ge en gåva här!