Helen Sjöholm: ”Träd är nödvändiga livgivare!”

Helen Sjöholm med Trädklubb i Rwanda. Foto: Marcus Lundstedt
Helen Sjöholm med Trädklubb i Rwanda. Foto: Marcus Lundstedt
För Helen fungerar naturen som terapi - träden ger henne ett lugn. På sätt och vis bringar Vi-skogens träd med samma sak, lugn, då de skapar en tryggare tillvaro för människorna som lever runt Victoriasjön.

Helen Sjöholm är med sina sju Grammis och två Guldmasker en av Sveriges mest älskade sångerskor. Hon har värmt många hjärtan med sin medverkan som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla och som Gabriella i filmen Så som i himmelen, bland mycket annat. Dessutom kan Helen stoltsera med ett rekord: ”Du är min man” som hon gjorde med BAO låg på Svensktoppen i hela 278 veckor! Helen, som ofta får många blombuketter efter sina framträdanden, brinner för att få fler scener att börja ge bort Tackträd istället.

Varför är du ambassadör för Vi-skogen?

– För att Vi-skogen jobbar konkret och långsiktigt med frågor som är viktiga för mig: en mer rättvis och hållbar värld – och med ett engagemang för miljö och klimat.

Varför är de frågor Vi-skogen jobbar med viktiga för dig?

– Vi måste engagera oss i vår planets framtid – det finns mycket som oroar. Hur resurser fördelas och hur vi människors levnadssätt påverkar jordens klimat på ett oroande sätt.

När föddes intresset för naturen?

– Naturen fanns påtagligt närvarande under min uppväxt, vi var mycket i skogen och i fjällvärlden. Som vuxen med en stressig tillvaro blir skogen och naturen en andning och terapi. Den är viktig för mig!

Vilken är din relation till träd?

– Träd är nödvändiga livgivare. Vackra, mäktiga och kloka. De ger mig ett lugn.

Hur hoppas du kunna hjälpa Vi-skogen?

– Jag hoppas kunna göra Vi-skogen mer välkänt och inte minst berätta om arbetsmetoderna – man blir förvånad över den positiva kedja av effekter ett planterat träd kan ge! Jag vill hjälpa Vi-skogen att hitta fram till fler som vill bidra med engagemang och ekonomiska bidrag.

Vilket är ditt favoritträd?

– Jag älskar doften av barrskog!! Och så har vi en vacker ek på gården som är fantastisk. Tackträdet kommer att bli en ny favorit.

Helen besökte en skola i Rwanda där Vi-skogen jobbar, och blev i samband med det extra engagerad i vårt skolprojekt med Trädklubbar. Här får elever lära sig om miljö, klimatförändringar, trädplantering och hur man anlägger en köksträdgård på lektionstid.