Hoppet växer med träden

Benta Muga, Kenya. Foto: Amunga Eshuchi
Benta Muga, Kenya. Foto: Amunga Eshuchi
Klimatförändringarna gör miljontals afrikanska bönders redan tuffa liv ännu tuffare. Men Benta och John är levande bevis på att det kan gå snabbt att gå från förtvivlan till förändring. På tre år har de förvandlat en öde åker till ett prunkande trädparadis.

I Kisumu vid Victoriasjöns strand i västra Kenya lever de flesta av vad jorden ger. Som på så många andra platser i Afrika vittnar bönderna om att det varmare klimatet redan ger längre perioder av torka. Att allt hårdare regn förstör grödorna och spolar bort jorden på åkrarna. Att det blivit ännu tuffare att försörja sig, ställa mat på bordet och ge barnen möjlighet att gå i skolan.

Paret Benta Muga och John Oruko bekräftar bilden.

– Regnen kommer inte längre som de ska. När de väl kommer är de för korta och för hårda. Därför är det svårt för oss att veta när vi skall plantera, säger Benta.

Men på samma sätt som att nya orosmoln tornat upp sig de senaste åren är paret ett exempel på att det kan gå snabbt att anpassa sig, med rätt stöd och kunskaper. För tre år sedan fick paret kontakt med Vi-skogen. De fick utbildning i agroforestry, att kombinera trädplantering och odling av grödor på sin gård.

Omställningen har gått snabbt

På tre år har paret planterat över 300 träd på gården. Träden binder vattnen när det regnar hårt och bibehåller fukten i jorden under de långa perioderna av torka. Odlingarna av majs, potatis och kaffe kantas nu av träd i alla hörn på den en hektar stora marken.

– Innan jag hörde talats om Vi-skogen visste jag ingenting om trädplantering och hållbara jordbruksmetoder. Men nu planterar jag mycket träd och odlar flera sorters grödor tillsammans, säger Benta.

Träden vid odlingarna har ökat näringen i jorden och därmed skördarna. Förra året sålde de hela 550 kilo kaffe. Pengarna används till att utveckla jordbruket och ge barnen Kennedy och Fredrick en trygg uppväxt.

– Vi vill att fler bönder i östra Afrika skall se ljust på framtiden. Vi tror på ännu bättre skördar och ännu bättre inkomster framöver.