Kaffe som värmer hela vägen

I västra Uganda är kaffe en vanligt förekommande gröda på böndernas gårdar. Här har kunskapen och odlingarna gått i arv i generationer. Men de tidigare så blomstrande förutsättningarna för kaffebuskarna har förändrats. Många småskaliga kaffebönder kämpar med att få ekonomin att gå ihop. En av de är Jeniffer Kateeba.

– Miljön häromkring var nästan död. Kaffeskördarna var så dåliga att vi inte kunde leva på odlingarna, säger hon.

De senaste årens klimatförändringar, som inneburit torka och översvämningar har påverkat skördarna. Det är inte bara den bördiga jorden som sköljs bort med regnet, förekomsten av sjukdomar som drabbar kaffebuskarna har ökat.

– Jag insåg att klimatförändringarna är vårt stora problem. Vi har missbrukat våra resurser och nu måste vi göra vad vi kan för att rädda miljön, säger hon.

Familjen kom i kontakt med projektet GREAN där Vi-skogen tillsammans med flera bondekooperativ utbildar ugandiska kaffebönder i hållbara jordbruksmetoder och trädplantering. De fick även lära sig vikten av att skörda i etapper. Genom att endast plocka de röda frukterna höjs inte bara kvalitén på bönorna utan kaffeskörden blir tyngre och kan säljas till ett högre pris. Kaffebönorna raffineras sedan i bondekooperativens egna fabriker och säljs via Fairtrade till olika delar av världen. Processen ger bönderna ett bättre pris än de hade fått på den lokala marknaden.

– Så mycket har förändrats i mitt liv de senaste två åren. Vi behöver inte längre låna pengar till skolavgifter och kan numera ge våra barn en varierad kost, säger Jeniffer.

I år skördade familjen över 400 kilo kaffe. Nästan dubbelt så mycket som för ett par år sedan. Men det är inte bara antalet kilo som förändrat familjens liv. Kaffet har även bidragit till andra förändringar. För att inget ska gå till spillo i processen lär sig Jeniffer att göra briketter av kaffeskalen och annat överblivet jordbruksmaterial. Briketterna kan hon sedan använda till matlagning men också sälja för att tjäna lite extra.

– Många här hugger ner träd för att kunna laga mat. Med briketterna kan vi istället rädda miljön samtidigt som vi slipper den rökiga miljön som förstör vår hälsa. Tack vare briketterna kommer vi alla leva i en bättre värld, säger hon.

Jeniffer berättar att hon aldrig trodde att kaffet skulle vara det som förändrade livet. Själv dricker hon mest te.

– Men jag brukar tänka att folk i hela världen dricker mitt kaffe och det gör mig stolt. Mitt kaffe gör många lyckliga. Först blir jag glad över inkomsten och sen kan kaffet glädja den som dricker det också, säger hon.