Kaffeprojektet som gjort livet lättare

Vitus Aruto Lyella, en av deltagarna i kaffeprojektet. Fotograf: Khalid Ngassa
Vitus Aruto Lyella, en av deltagarna i kaffeprojektet. Fotograf: Khalid Ngassa
Vi-skogens projekt CODE-P i Tanzania har under de snart fyra år som det pågått förändrat livet för många småskaliga bönder. – Tidigare kämpade jag bara för att klara mig. Nu ser jag en framtid för min familj och mitt samhälle, säger Vitus Aruto Lyella, en av deltagarna.

I CODE-P (The Smallholder Coffee Development Project) eller kaffeprojektet som vi på Vi-skogen kallar det, har unga bönder fått möjlighet att starta kaffeproduktion med nya varianter av kaffeplantor och genom att använda sig av Vi-skogens metoder i odlingen.  För småskaliga bönder som 29-årige Vitus Lyella har CODE-P inneburit något av en tyst revolution. Samarbetet mellan Vi-skogen och Tanzania Coffee Research Institute, forskningsinstitutet som tagit fram kaffet som odlas har skapat en ny berättelse om det tanzaniska småskaliga jordbruket. Inte minst inger det hopp om ett annat liv där allting är lättare.

Vitus och hans fru Salome Ndunguru. Fotograf: Khalid Ngassa

Vitus Lyella berättar hur hård verkligheten i traditionellt kaffejordbruk kunde vara.
– Med 800 kaffeträd brukade jag bara få 15 säckar; det var en konstant kamp, minns han.
Men CODE-P-projektet förde en lösning på gamla problem.
– Den förbättrade kaffesorten är en spelväxlare – motståndskraftig mot sjukdomar och med en betydande ökning av skörden. Nu kan jag tjäna upp till 40 säckar, säger Vitus.

Det är inte bara typen av grödor som bytts utan också sättet att odla kaffet på vilket är både hållbart och ekonomiskt.
– Tidigare spenderade jag betydande summor på bekämpningsmedel för min kaffegård. Nu, med den förbättrade sorten, har mina kostnader minskat.

Fotograf: Khalid Ngassa

Kaffeodlingarna har förbättrat Vitus familjs liv avsevärt. Bland annat har de kunnat bygga ett större hus. Men förändringen sträcker sig bortom Vitus gård. Med omfattande utbildning som tillhandahålls av Vi-skogens partnerorganisation TaCRI, är bönder som Vitus inte bara odlare – de blir också förändringsambassadörer inom sina samhällen.
– Efter utbildningen har jag blivit en förespråkare för den förbättrade sorten och delar fördelarna med andra bönder, säger Vitus med stolthet.

Och det finns en växande efterfråga på det kaffe som projektets bönder odlar. Det är helt enkelt en av bättre kvalitet och produktionen har ökat med 28 procent.
Fru Lina Ndunguru, en granne, reflekterar över projektets framgång och noterar.
– Vår kaffekvalitet och produktion har ökat betydligt, vilket har gett oss styrkan att förhandla självsäkert med köpare, säger hon.

Projektet lider nu mot sitt slut efter fyra år men sättet att odla kaffe och en modell som förespråkar samhällsengagemang och ekonomiskt självbestämmande är förhoppningsvis här för att stanna och spridas till ännu fler bönder i området.