Nu kan jorden återhämta sig – John och Jennifer har vänt trenden

Att hålla hoppet uppe när perioderna av svält och torka kommer allt oftare är inte det lättaste. Men med rätt jordbruksmetoder och fler träd kan bönderna vända trenden.

Hela livet har Jennifer Namalwa och John Wepwondi bott i den lilla kenyanska byn Napara i närheten av den ugandiska gränsen. När John föddes 1945 var det stor svält i östra Afrika och det var rena turen att han överlevde. Och det är inte enda gången John har fått uppleva torkans effekter.

Perioderna av svält och torka har bara blivit fler. Familjerna i området blir ständigt påminda om klimatets effekter när regnen uteblir och skördarna går förlorade.

Jennifer är säker på en av orsakerna till det förändrade klimatet

– När vi växte upp fanns det många trädarter här som idag är utrotningshotade eller helt borta. På grund av exempelvis träkolstillverkning så skövlades allt, berättar hon.

I takt med att träden försvann minskade växtligheten på gårdarna och väderleken blev allt svårare att förutspå.

–  Kenya, ja hela världen, är beroende av bönder. Om vi inte kan lära oss att ta hand om jorden så kommer hela världens befolkning få lida, säger Jennifer.

För ett par år sedan kom familjen i kontakt med Vi-skogen och fick nya kunskaper om hur de med hjälp av trädplantering kan ta hand jorden och öka skördarna.

–  Nu har vi vänt trenden. Vi planterar träd och ser hur jorden återhämtar sig, säger John.

Trots att Jennifer och John märkt en stor skillnad på den egna gården fortsätter de kämpa för att sprida kunskapen vidare.  Men det räcker inte att de lyckas, det finns många fler bönder som behöver vårda sin jord genom att plantera fler träd.

Det här är en gemensam kamp mot klimatförändringarna och din hjälp behövs!
För bara 100 kronor kan du plantera 5 träd och bidra till att förbättra miljön.  Ge din gåva här