Sandras sparande smittar

Brist på pengar skapar oro i familjen. Med hjälp av Vi-skogens utbildningar kan balansen återupprättas. Nyckeln till framgång stavas fler träd.

En man kommer hem till familjen efter en dag på fältet och tar direkt spädbarnet från sin hustrus famn. Han lyfter det i skyn och skrattar. Synen kan te sig trivial för någon som lever jämställt. Men att se detta på landsbygden i Uganda – där de traditionella könsrollerna är djupt rotade – är ett bevis på stor förändring.

– I vårt samhälle brukade vi ha så många konflikter inom familjerna. Bråken handlade mest om brist på pengar. Våldet inom hemmen har reducerats tack vare att vi medlemmar tjänar mer pengar genom ökade skördar. Kurserna bidrar till ökad jämställdhet, säger Sandra Nakigudde, Uganda.

 

Traditionellt sett har mannen och kvinnan olika uppgifter på gården. Sandra och hennes man har genom Vi-skogens kurser i jämställdhet lärt sig att familjen tjänar på att gemensamt ta ansvar för gårdens alla aktiviteter och diskutera hur inkomsterna ska spenderas.

Sandra har även tagit en kurs i affärsutveckling och gått med i en spar- och lånegrupp. Genom gruppen kunde hon ta ett lån för att starta upp en liten butik.

– Jag blev en förebild eftersom jag var så flitig med att spara. De andra kvinnorna i min spar- och lånegrupp ville göra som jag när de märkte att ju mer du sparar, desto mer tjänar du på det!

Stäng X
Sandra Nakigudde med sina barn. Foto: Edward EchwaluSandra Nakigudde. Foto: Edward EchwaluSandra Nakigudde. Foto: Edward EchwaluSandra och Vincent Nakigudde med nyfödda Chanel. Foto: Edward EchwaluNicholas och Sandra Nakigudde. Foto: Edward Echwalu

Pengarna som butiken genererar, tillsammans med lån och ränta från spar- och lånegruppen, har gett henne möjlighet att bygga ett nytt stort hönshus. Snart kommer det flytta in 1 300 kycklingar där.

– Jag vill expandera kycklingprojektet genom att bygga ytterligare ett hus. Ju mer gödsel jag har, desto större och bättre skörd får jag på åkrarna. Spar- och lånegruppen har hjälpt oss mycket! Tack vare den har jag alltid möjlighet att köpa det jag behöver, till exempel foder till mina höns.

Sandra förstod tidigt fördelarna med att spara pengar, och har sedan starten varit den mest aktiva spararen i sin grupp.

– Antalet medlemmar ökar konstant eftersom folk ser fördelarna med att spara. Ränteintäkten som delas ut till medlemmarna är i sig ett incitament för folk att gå med i gruppen. Nu sparar alla! fortsätter Sandra.

Vi-skogens studiecirklar skapar ringar på vattnet. Utan ditt stöd vore förändringen inte möjlig. Tack!

Ta del av vårt arbete i östra Afrika!

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.

Tillsammans blir vi starkare. Följ oss på sociala medier.

Laddar
Öppna din Swishapp och avsluta betalningen där Öppna Swish-appen