Sandras sparande smittar

Sandra och Vincent Nakigudde med nyfödda Chanel. Foto: Edward Echwalu
Sandra och Vincent Nakigudde med nyfödda Chanel. Foto: Edward Echwalu
Brist på pengar skapar oro i familjen. Med hjälp av Vi-skogens utbildningar kan balansen återupprättas. Nyckeln till framgång stavas fler träd.

En man kommer hem till familjen efter en dag på fältet och tar direkt spädbarnet från sin hustrus famn. Han lyfter det i skyn och skrattar. Synen kan te sig trivial för någon som lever jämställt. Men att se detta på landsbygden i Uganda – där de traditionella könsrollerna är djupt rotade – är ett bevis på stor förändring.

– I vårt samhälle brukade vi ha så många konflikter inom familjerna. Bråken handlade mest om brist på pengar. Våldet inom hemmen har reducerats tack vare att vi medlemmar tjänar mer pengar genom ökade skördar. Kurserna bidrar till ökad jämställdhet, säger Sandra Nakigudde, Uganda.

Traditionellt sett har mannen och kvinnan olika uppgifter på gården. Sandra och hennes man har genom Vi-skogens kurser i jämställdhet lärt sig att familjen tjänar på att gemensamt ta ansvar för gårdens alla aktiviteter och diskutera hur inkomsterna ska spenderas.

Sandra har även tagit en kurs i affärsutveckling och gått med i en spar- och lånegrupp. Genom gruppen kunde hon ta ett lån för att starta upp en liten butik.

– Jag blev en förebild eftersom jag var så flitig med att spara. De andra kvinnorna i min spar- och lånegrupp ville göra som jag när de märkte att ju mer du sparar, desto mer tjänar du på det!

Pengarna som butiken genererar, tillsammans med lån och ränta från spar- och lånegruppen, har gett henne möjlighet att bygga ett nytt stort hönshus. Snart kommer det flytta in 1 300 kycklingar där.

– Jag vill expandera kycklingprojektet genom att bygga ytterligare ett hus. Ju mer gödsel jag har, desto större och bättre skörd får jag på åkrarna. Spar- och lånegruppen har hjälpt oss mycket! Tack vare den har jag alltid möjlighet att köpa det jag behöver, till exempel foder till mina höns.

Sandra förstod tidigt fördelarna med att spara pengar, och har sedan starten varit den mest aktiva spararen i sin grupp.

– Antalet medlemmar ökar konstant eftersom folk ser fördelarna med att spara. Ränteintäkten som delas ut till medlemmarna är i sig ett incitament för folk att gå med i gruppen. Nu sparar alla! fortsätter Sandra.