Musiktrion Solala framför ett träd. De har valt att bli ambassadörer för Vi-skogens och stötta arbetet med trädplantering och miljöarbete i östra Afrika. Foto: Stefan Tell

Solala: ”Vi-skogens verksamhet ger en tydlig och bestående positiv effekt”

Jens Lindvall, Anders Gabrielson och Olle Bergel, Solala.
Jens Lindvall, Anders Gabrielson och Olle Bergel, Solala.

Det finns många organisationer som gör viktiga insatser för klimat och människor, Solala fastnade för Vi-skogen. Som ambassadörer för Vi-skogen bidrar Solala till en bättre och hållbar miljö.

Solala började som ett fenomen på Facebook för fem år sedan. Idag drar trion, bestående av Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall, fulla hus runt om i landet. De har gjort sig ett namn för sina fantastiska acapella-stämmor och för att spela på vad helst man kan hitta i ett kök. Färre vet att de har ett stort miljöengagemang. 2017 medverkade de i sin andra konsert för Vi-skogen och vi kan nu stolt presentera dem som våra ambassadörer.

Varför har ni valt att bli ambassadörer för Vi-skogen?
– Vi är, som de flesta vettiga människor borde vara nu för tiden, miljömedvetna i vår vardag. Det känns helt rätt att göra vad man kan för att bidra till en bättre och mer hållbar miljö, säger Olle Bergel.

– Det finns många bra organisationer som gör viktiga insatser för klimatet och människor världen över. Vi fastnade för Vi-skogen då vi blev inbjudna av Helen Sjöholm att delta i konserten ”Trees and Love” 2016. Att vi nu väljer att engagera oss som ambassadörer är för att vi ser att Vi-skogens verksamhet ger en tydlig och bestående positiv effekt på miljön och människorna som deltar i projekten. Verksamheten bedrivs av ett härligt och kompetent team som vi gillar att samarbeta med.

– Att vi alls kan hjälpa till genom den kanal vi har känns väldigt spännande och viktigt. Vi har en publik som lyssnar på oss, från 20 år till pensionärer. Gemensamt för publiken är att de tycker om musik och går igång på den energi vi förmedlar på konserterna, berättar Anders Gabrielson.

Berätta om Vi-skogens konserter Trees and Love som ni varit med på!
– Trees and Love handlar om att förbättra levnadsvillkoren för barn som redan drabbas av klimatförändringarnas effekter. Jag tycker att vi som bor i ett land som Sverige har ett ansvar för att göra något åt problemen. Att fler barn får lära sig trädplantering genom Vi-skogens trädklubbar är ett enkelt sätt att göra det på, säger Anders.

Vad har ni för relation till träd?
– Träd har ju en helt livsviktig roll för mänsklighetens överlevnad. Träd ger frukter, skugga, binder koldioxid, binder jorden och gör så att människor kan bruka marken. Vi lever i en diffus värld av informationsöverflöd, och då blir trädplantering något väldigt tydligt. ”Titta: det här har vi gjort för att bidra till en bättre värld, vi har planterat träd”, säger Jens Lindvall.

Har ni några favoritträd?
– Vi har lite olika favoritträd: Jens gillar björk mest, Anders favorit är ek och Olles är körsbär, tack vare de vackra blommorna på våren.

Solala har bland annat bidragit till Vi-skogens arbete genom att medverka på två insamlingskonserter. Där samlades pengar in för att starta fler trädklubbar. Under sitt besök i Tanzania 2017 träffade de Fatuma, en av eleverna som redan idag är med i en av Vi-skogens trädklubbar. Läs hennes berättelse här.

Läs och hör mer från Solala på www.solala.se