Träden är vår framtid

Jed och Derrick Nyango. Foto: Amunga Echuchi
Jed och Derrick Nyango. Foto: Amunga Echuchi

Att få gå i skolan betyder allt men det är svårt att hitta de extra pengarna som behövs till skolavgifter. Hållbart jordbruk kan bidra till många positiva effekter som bättre skördar, skydd mot jorderosion och extra inkomster. 

De vackra vyerna har ett pris

På familjen Onyangos gård är det grönt och lummigt trots hettan. Här, i byn Kabondo i västra Kenya, bor bröderna Jed och Derrick med sina föräldrar. Gården ligger på en av kullarna och utsikten härifrån är överväldigande. Men att bo och leva runt de vackra vyerna har sitt pris. Risken för jorderosion och dåliga skördar är stor. Genom Vi-skogen har familjen lärt sig att använda hållbara jordbrukmetoder och kan på så vis hålla svält och fattigdom borta.

Förr växte det nästan ingenting på familjens gård. De få extra kronor som föräldrarna lyckades få in vid sidan av jordbruket gick till mat på bordet. Det var svårt att få pengar över till skolavgifter.

Hållbart jordbruk – agroforestry

För tre år sedan kom familjen i kontakt med Vi-skogen och fick lära sig om agroforestry, hållbart jordbruk och trädplantering. Idag kan familjen Nyango inte bara äta sig mätta på vad jorden ger. Skördarna har ökat så mycket att de kan sälja en del och betala skolavgifter till de båda pojkarna.

Det fullkomligt spirar av grönska på den lilla plätten. Här trängs jordnötsplantor och lökar.

– Jag vill studera och lära mig allt om hur man ska sköta jorden på bästa sätt. Sedan vill jag ha en massa djur och grödor. Och såklart träd. Träden är vår framtid, säger ena sonen Jed.

Med din hjälp kan fler familjer lära sig om agroforestry och på så vis få mat på bordet och pengar över till skolavgifter. För 125 kronor kan en familj få utbildning i trädplantering och ekologiskt jordbruk. Och fler barn får förverkliga sina drömmar Ge din gåva här