Träden föder Fredricks drömmar

Fredrick Odhiambo. Foto: Amunga Eshuchi
Fredrick Odhiambo. Foto: Amunga Eshuchi
Klimatförändringarna är en del av de kenyanska böndernas vardag. Avskogningen bidrar bland annat till jorderosion och dåliga skördar, men med Vi-skogens hjälp ser Fredricks familj ljust på framtiden.

På Silpa Anyango och Killion Ajuangs gård i Kenya växer bland annat sötpotatis, majs, bananer och nötter. Kor och getter går och betar. Men så har det inte alltid varit, familjen med åtta barn har haft brist på mat både till sig själva och djuren.

Vi hade massor av träd här, men folk högg ner dem för att få kol att elda med och inga nya planterades, säger Killion Ajuang.

Och skövlingen av träd ledde till jorderosion och dåliga skördar. Vändningen kom när sonen Fredrick, med Vi-skogens hjälp, kunde utbilda sig inom bland annat trädplantering och foderframställning.

– Nu har vi precis planterat 60 Grevellia-träd. Några har torkat men många finns kvar och växer fint. Det är mitt favoritträd eftersom det inte stör grödorna och man kan använda grenarna till att elda med och det fortsätter ändå växa, säger Killion Ajuang.

En ljus framtid

I takt med att Fredrick lärt familjen att rotera odlingen av majs, sötpotatis och nötter har skördarna ökat så mycket att de nu kan sälja en del. Nu kan de till och med betala skolavgifterna för de mindre barnen. Och med hjälp av ny kunskap och enkel teknik för dikning och bevattning växer nu flera hundra träd på gården.

Framtiden för familjen ser ljus ut. Fredrick drömmer om att kunna livnära sig på många olika saker på gården. Han vill inte bara bruka jorden utan också föda upp höns och andra djur. Men till att börja med vill han få jorderosionen under kontroll och plantera ännu fler träd som inte påverkar grödorna – han har stora planer. Och allt tack vare den kunskap som han skaffat med Vi-skogens hjälp.