Träden förändrade Celestines liv i grunden

Celestine Nafula Fotograf: David Maeri
Celestine Nafula Fotograf: David Maeri
Den småskaliga bonden och fembarnsmamman Celestines tillvaro ser helt annorlunda ut sedan Vi-skogen kom med i bilden. Genom att plantera träd i sitt jordbruk kan hon försörja familjen och utbilda sina barn.

39-åriga Celestine berättar att hon var skeptisk när hon först hörde talas om Vi-skogen.
– Innan jag gick med i Vi-skogens projekt hade jag ingen kunskap om hur jag skulle planera min gård. Jag trodde att plantering av träd på min gård skulle förstöra min mark. Jag trodde att jag skulle behöva gå långa sträckor och leta efter betesmark för mina djur, eftersom jag inte visste att jag kunde plantera foder till mina kor direkt på min gård. Jag kämpade också med att samla tillräckligt med ved, berättar hon.
Men samarbetet förändrade hennes liv i grunden.

–  Sedan jag gick med i projektet av Vi-skogen har mitt liv förändrats. Jag har tillräckligt och kan försörja hela min familj. Jag har en plantskola och tjänar bra på att sälja träd. Jag har också lärt mig hur jag skapar en balanserad kost genom att inkludera näringsrika grönsaker och frukter från min gård, säger Celestine.

– Alla mina barn har kunnat fullfölja grundskolan och tre av dem har påbörjat högskoleutbildningar berättar Celestine stolt.