Träden lyfte Dorothee ur sorgen

När Dorothee Mukashemas man dog var det som att marken försvann under hennes fötter. Men genom en studiecirkel i trädplantering som startats av Vi-skogen kunde hon resa sig. I dag är hon en förebild för hundratals andra bönder i Rwanda.

Dorothee Mukashema levde ett bra liv i norra Rwanda tillsammans med sin man och fem barn. Maken var tekniker och hade ett litet företag där Dorothee arbetade. På kvällarna, efter jobb och skola, umgicks familjen hemma. Men så dog hennes man plötsligt i en olycka. Familjens liv raserades. Dorothee stod utan försörjning. Till råga på allt krävde mannens familj att få alla tillgångar han lämnat efter sig.

-Jag blev väldigt olycklig, men mina bröder sa åt mig att vara stark. Jag gick till domstol – och vann: jag fick behålla både hus och mark.

Men Dorothee stod fortfarande inför stora utmaningar. Ett socialt trygghetssystem, som det vi känner i Sverige, finns inte i Rwanda. Ofta är människor helt utelämnade till sina egna öden.

-Åren efter min makes död hade jag ingen inkomst. För att ha råd med barnens skoluniformer tvingades jag sälja av mark.

Makens bortgång gjorde Dorothee ensam. Men det fick henne också att söka sig nya vänner. Det var genom dem hon kom i kontakt med Vi-skogen. Snart blev hon ledare för olika studiecirklar – och såg möjligheterna att försörja sig genom trädplantering och odling.

Stäng X
Dorothee Mukashema med sönerna Iradukunda Valens och Kwizera Napfutal. Foto: Marcus LundstedtGenetruda Uwamariya och Dorothee Mukashema är vänner och kollegor i kooperativet KAB. Foto: Marcus Lundstedt.Dorothee Mukashema och sonen Kwizera Napfutal, Rwanda, vid familjens biogastank. Foto: Marcus LundstedtDorothee med kon Answer. Korna matas med grenar från olika agroforestryträd, och bidrar med gödsel både till gårdens grödor och till biogastanken. Foto: Marcus Lundstedt

-Plötsligt började jag tjäna pengar så att jag kunde investera i gården. Mitt liv förändrades – jag började bli stolt över mig själv och mina barn, som alla kunde gå i skolan. Jag började bli lycklig igen.

Och hjälper andra gör hon. Med Vi-skogens stöd har Dorothee startat upp 20 bondegrupper, med över 600 medlemmar. Grupperna har gått samman och bildat KAB Cooperative, som nyligen blev en partnerorganisation till Vi-skogen. På så sätt kommer kunskaperna från Vi-skogen att leva kvar i området även den dag Dorothee slutar som kooperativets ordförande.

Vi-skogens arbetar med runt 4 000 olika bondegrupper likt de som Dorothee startat.

 

För 300 kr får en bonde som Dorothee utbildning i att utveckla sin gårdsverksamhet till ett framgångsrikt företag. Genom ditt stöd får vi fler människor att växa. Ge en gåva här

Ta del av vårt arbete i östra Afrika!

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.

Tillsammans blir vi starkare. Följ oss på sociala medier.

Laddar
Öppna din Swishapp och avsluta betalningen där Öppna Swish-appen