Zainabu drömmer om att aldrig mer behöva svälta

Zainabu Rajab. Foto: Nyokabi Kahura
Zainabu Rajab. Foto: Nyokabi Kahura

Zainabu Rajabu är 14 år och hennes liv har bara börjat. Men hon har redan erfarit saker som ingen tonårig borde behöva uppleva. När torkan blev som värst i Tanzania var det många föräldrar som lämnade sina barn i byn för att leta efter mat och pengar på andra ställen. Barnen fick se efter sig själva.

Zainabu är med i Nyamugereskolans trädklubb som startades genom ett av Vi-skogens projekt. Där har hon och hennes kamrater fått nya kunskaper om klimatet och hur man kan ta hand om miljön. De har också fått lära sig sig att odla sticklingar, sköta en köksträdgård och plantera träd.

– Jag gick med i trädklubben för att jag gillar naturen och för att vi får lära oss en massa nya saker som är bra för framtiden och som vi kan lära våra föräldrar, säger hon. Zainabu visar stolt hur eleverna lärt sig att ta hand om grönsakerna i köksträdgården. Allt som odlas här blir till skolmat för skolans elever.

Zainabu drömde om en förändring

– Numera kan vi äta flera gånger om dagen. I skolan och hemma. Jag drömde om en förändring, att vi aldrig mer skulle behöva uppleva svält.  Och nu vet jag vet att träden kan hjälpa mig att nå dit, säger hon. Hon har planterat flera träd på familjens tomt. Träd som ger skugga, ved och mat. Avokadoträdet är favoriten men även papayan med sina söta frukter. När jag säger att jag tycker att Zainabu är en miljöhjälte skrattar hon bara.

– Vi måste ta hand om miljön. Om vi bara hugger ner alla träd tror jag att vi kommer få uppleva ännu mer svält och värre katastrofer än tidigare.

Med din hjälp kan vi starta fler trädklubbar och utbilda fler miljöhjältar på skolor i östra Afrika. Tillsammans kan vi se till att fler barn som Zainabu får mat i magen och lär sig besegra klimatförändringarna.
För bara 125 kronor kan en familj få utbildning i trädplantering och ekologiskt jordbruk. Ge din gåva här