Jennys tomatplantor blir träd

Jenny Sundin Foto: Alice Sundin

När Jenny Sundins trädgårdsintresse ökade blev tomatplantorna så många att hon inte kunde ta hand om dem. Då fick hon idén att sälja plantor och låta avkastningen gå till Vi-skogen. Bara i år har hon planterat 53 träd.

Jenny Sundin från Trollhättan hade länge känt att hon ville bidra med något. När hon såg en bild från Vi-skogen där någon höll i en trädplanta kom hon på att alla hennes överblivna tomatplantor skulle kunna bli plantor någon annanstans.

– Priset för ett träd var då 20 kronor och det tyckte jag var ett lagom pris för en tomatplanta. Dessutom gillar jag symboliken i att en tomatplanta blir ett träd. Att stödja en organisation som planterar fler träd känns därför helt naturligt, säger Jenny Sundin.

Jenny tycker också att metoden med hjälp till självhjälp som Vi-skogen använder är viktigt.
– Människor får möjlighet att på sikt försörja sig själva och sin familj, menar hon.

Att det blev just tomatplantor berodde på att Jenny hade börjat odla tomater i större skala och med flera sorter och hade väldigt många över. Tomater är dessutom både lättodlade och populära. Och plantorna har gått åt. Nu efter fem år har hon en stadig kundkrets och plantorna räcker inte ens till alla som efterfrågar dem. I år har hon redan hunnit plantera 53 Vi-träd.

I år har Jenny ordnat med en egen swish-kod där köparna swishar Vi-skogen direkt. Något som hon menar varit väldigt enkelt och uppskattat.
– Det uppstår inga tveksamheter om pengarna kommer fram och de flesta kunder blir lite extra glada över att det blir ett rött hjärta i appen när pengarna går i väg.

Och reaktionerna på initiativet är överhuvudtaget positiva. En av Jennys arbetskamrater har sagt att hon nu skulle vilja göra något liknande.
– Det vore ju jättekul om detta fick ringar på vattnet, säger Jenny.