Gör skillnad för dem som drabbas hårdast av klimatförändringarna

Du har fått en påse med chilifrön och nu undrar kanske du vad du ska göra med dem? Nedan hittar du lite odlingstips men vi vill också passa på att berätta hur odling kan utrota fattigdom. Genom trädplantering och utbildning ger Vi-skogen utsatta människor möjlighet att skaffa sig inkomster och mat på bordet - samtidigt som klimatet blir bättre. Visst är det bra!? Du kan också vara med och bekämpa klimathot och fattigdom.

Och så här odlar du chili: 
Så inomhus knappt 1 cm djupt. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Chili har ganska lång utvecklingstid och tål inte minusgrader och vill ha det ganska varmt, så plantera inte ut dem för tidigt. Vänj plantorna successivt vid att vara utomhus innan utplanteringen. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Frukterna kan skördas gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas. Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir.

Lycka till!

 

Så här odlar du tomat

Vi-skogen planterar träd som förändrar livet för människor. Träd ger bördigare jord och större skördar, mer mat på bordet och större motståndskraft mot klimatförändringarnas effekter.

 

Plantera träd du också!