Gör skillnad för dem som drabbas hårdast av klimatförändringarna

Du har fått en påse med chilifrön och nu undrar kanske du vad du ska göra med dem? Nedan hittar du lite odlingstips men vi vill också passa på att berätta hur odling kan utrota fattigdom. Genom trädplantering och utbildning ger Vi-skogen utsatta människor möjlighet att skaffa sig inkomster och mat på bordet – samtidigt som klimatet blir bättre. Visst är det bra!? Du kan också vara med och bekämpa klimathot och fattigdom.

Och så här odlar du chili

SÅDD: Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra ”™barnkammare”™ med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

AVSTÅND:
30-50 cm mellan plantorna.

SKÖRD: Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Lycka till!