Vi-skogen får pengar från Världens barn

Ett av våra projekt i skolor där eleverna får lära sig hållbart jordbruk. Detta i Uganda. Foto: Mark Wahwai.

Vi-skogen tilldelas 2,9 miljoner från Radiohjälpens insamling Världens barn för ett projekt i den konfliktdrabbade regionen West Pokot i Kenya. Tillsammans med det kenyanska scoutförbundet vill Vi-skogen skapa trygghet och förutsättningar för barn att gå klart skolan.

West Pokot i nordvästra Kenya är ett hårt utsatt område med torka och våldsamma konflikter över knappa resurser. Barns uppväxt präglas av stor otrygghet och stora hinder för att slutföra sin skolgång. Exempelvis kan unga tjejer bli bortgifta för att familjen ska ha råd med mat till övriga syskon. I regionen samarbetar Vi-skogen med det kenyanska scoutförbundet för att stärka unga killar och tjejer i åldrarna 10-17 år som går i eller har hoppat av skolan.

– I den här typen av kontext där familjen kämpar för att hitta mat för dagen och lever i rädsla för de konflikter som hägrar är barnen extra utsatta. Bidraget från Världens Barn gör att vi tillsammans med det lokala scoutförbundet kan stötta barnen och förändra deras livssituation, säger Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare på Vi-skogen.

Pengarna från Radiohjälpen kommer bland annat gå till att 4000 barn får nyttiga, mättande skolluncher året om med grönsaker från odlingar intill skolan. Lunch i skolan ger barn energi att fokusera på sina studier, och hjälper familjer med ont om mat att prioritera barnens skolgång. På så vis vill projektet locka unga som hoppat av skolan att återvända. Barnen kommer samtidigt få livsviktiga lektioner i hur de kan odla mat torts perioder av torka. Det är kunskap som de sedan kan föra vidare till sina föräldrar. De snabbväxande skolträdgårdar med inhemska, torktåliga grödor bidrar därför till både mat och kunskap.

Andra aktiviteter i projektet handlar om konflikthantering. Till exempel kommer upp emot tiotusen människor få bättre tillgång till vatten, vilket kommer minska de vattenkonflikter som finns i området. I projektet ingår också att stärka barns självkänsla och egenmakt genom aktiviteter i skolan och på fritiden, samt att stärka barns rättigheter genom att engagera föräldrar och andra vuxna och utmana skadliga normer kring könsstympning av flickor, barnäktenskap och tonårsgraviditeter.

Under 2023 samlades totalt 104,6 miljoner kronor in till Radiohjälpens insamling Världens Barn. Det är det näst största beloppet sedan kampanjstart 1997.