Minnesgåva – plantera träd som skapar nytt liv

Solsken genom träd, Tanzania. Foto: Edward Echwalu
Solsken genom träd, Tanzania. Foto: Edward Echwalu
Att plantera träd för någon som går bort är ett sätt bevara dess minne för alltid. Genom trädet fortsätter personen att leva och göra gott på jorden.

”Vid varje jordfästning i vårt land och i stora delar av världen täcks kistorna med blommor som snart bränns upp eller kastas ner i jorden. Tänk om vi skulle plantera träd istället? Vår jord behöver miljoner och åter miljoner av dem. Hellre träd som växer än blommor som vissnar”.

Det skrev Sven Lundgren, initiativ-tagaren till Vi-skogen, i tidningen Vi 1982.  Året därpå startade Vi-skogens sitt första trädplanteringsprojekt. Sedan dess har över160 miljoner träd planterats i Vi-skogen, många av dem som minne för avlidna.

Foto: Katie O'Sullivan

Ett minne som lever kvar genom träden

När en människa lämnar vår jord lämnar hon ett tomrum efter sig som är omöjligt att fylla. Att plantera träd är ett sätt att skapa ett nytt liv som personen på något sätt lever kvar i. Träd slår rot, slår ut och blir till liv och möjligheter. De är nödvändiga för vår existens på jorden. De träd som Vi-skogen planterar har många olika nyttor för både människa och natur.

 

Läs mer om träden vi planterar

 

Våra minnesblad

När du planterar träd i någons minne kan du själva välja vad som ska stå på minnesbladet. Du kan välja att de skickas direkt till begravningsbyrån eller till anhörig.

 

Exempel på minnesblad

 

En sista hälsning

Vad vill du att det ska stå på minnesbladet?

Förslag på hälsningar:
Vila i frid
Tack för vår tid tillsammans
Nu lever du vidare i Vi-skogen
För alltid i våra minnen
Genom träden lever du vidare
Kondoleans-hälsningar
Våra varmaste tankar till er
Vi delar er saknad
Vi tänker på er i denna svåra stund

Det är enkelt att plantera träd som minnesgåva. Fyll i formuläret och få minnesblad skickat direkt till begravningsbyrån eller anhörig.

Ge en minnesgåva

Så här gör pengarna nytta - träffa människorna i våra projekt:

Ett förändrat liv med agroforestry

Träden förändrade livet

Träden höll Seguya vid liv

Träden höll Seguya vid liv

Den passionerade trädodlaren

Träden som blev en hel skog