”Att plantera träd går ju verkligen till roten av hållbarhetsutmaningarna.”

Karin Bodin är VD för Polarbrödgruppen. Foto: Patrick Trägårdh

Svenska Polarbröd arbetar systematiskt med hållbarhet. När det var dags att inhandla årets julgåva till personalen valde företaget att ge bort träd i Vi-skogen. ”Jag har följt er personligen ganska lång tid. Jag tycker det är ett fint arbete som ni gör och det kändes väldigt rätt”, berättar Karin Bodin som är VD för Polarbrödgruppen.

Det var Karin Bodins morföräldrar som startade Polarbröd AB för femtio år sedan. Bolaget ägs idag av fjärde, femte och sjätte generationens bagare med rötter i Älvsbyn. Polarbröd jobbar strategiskt med hållbarhetsarbete och tillsammans med företagsnätverket Stegvis är målet att uppnå full hållbarhet. Grundprincipen i den metod de använder är att inte öka koncentrationen av ämnen i naturen. Med utgångspunkt i dagens utmaningar tar Polarbröd smarta steg mot målet och angriper de lägst hängande frukterna först.

Polarbröd har två bageri, båda är placerade i norra Sverige.

– När jag klev på som VD 2006 gjordes en livscykelanalys och vi trodde att den skulle visa att transporterna var vår största akilleshäl med tanke på var vi har vår produktion. Men det visade sig att odlingen av råvarorna är vår största utmaning, berättar Karin.

Bolaget har gjort insatser för att effektivisera transporterna och har flyttat över så mycket som möjligt på järnväg. Att uppnå målet om 100 procent hållbara råvaror visade sig vara svårare att nå eftersom Polarbröd inte själva äger marken råvarorna odlas på. Nu försöker bolaget undvika att sätta mål där de är beroende av andra och istället strävar de efter att bygga upp samarbeten med andra som vill uppnå hållbarhet.

Polarbröd försöker att arbeta systematiskt och hitta rotorsakerna till problemen.

– Vi pratar mycket om rotorsaker och det är ganska roligt eftersom ni på Vi-skogen planterar träd. Träden är en fantastisk uppströmslösning på alla våra utmaningar – hur vi säkerställer matproduktion, svalka, vatten, växtlighet och djurhållning. Att plantera träd går ju verkligen till roten av hållbarhetsutmaningarna, säger Karin.

Polarbröds julgåva genererade 2000 planterade träd. Träd som bidrar till att minska fattigdom och förbättra miljön i östra Afrika.

– Att plantera träd är ju också väldigt konkret och vackert och därför passade det bra som julgåva till våra medarbetare, avslutar Karin.

Företag: Polarbrödsgruppen AB

Ge en julgåva som slår rot

Låt ert företag vara med och motverka fattigdom i östra Afrika genom världens bästa julklapp: Träd! De ger bördigare jord och större skördar, mer mat på bordet och är bra för klimatet. Välj en julklapp som slår rot, slår ut och blir till liv och möjligheter!

 

Ge en gåva här